SKUPŠTINA SRBIJE: Minut ćutanja za Marinkovića, ministri predstavili sporazume u okviru Otvorenog Balkana, izbor 10 novih sudija
Foto: Nikola Anđić

POSLANICI U KLUPAMA

SKUPŠTINA SRBIJE: Minut ćutanja za Marinkovića, ministri predstavili sporazume u okviru Otvorenog Balkana, izbor 10 novih sudija

Politika -

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije započeli su novu sednicu, a na početku su minutom ćutanja odali poštu nedavno preminulom zameniku generalnog sekretara skupštine Branku Marinkoviću.

Poslanici na početku sednice postavljaju pitanja nadležnim institucijama, a potom će preći na dnevni red.

Prva od ukupno osam tačaka dnevnog reda odnosi se na izmene Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama kojima se rok za izmirenje obaveza pomera sa 1. januara na 1. maj 2022. ; Poslanici će birati i sudije koji prvi put stupaju na tu funkciju, kao i člana Saveta Komisije za zaštitu konkurencije.

U skupštini bi danas trebalo da bude usvojen Izveštaj o radu Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge za 2020, kao i saglasnosti na Izmene i dopune Finansijskog plana Komisije za hartije od vrednosti za 2021.

Poslanici će dati saglasnosti na Finansijski plan Komisije za hartije od vrednosti, Finansijski plan Regulatornog tela za elektronske medije i Finansijski plan Agencije za energetiku Republike Srbije za 2022. godinu.

Poslanici biraju desetoro novih sudija

Poslanici Skupštine Srbije u popodnevnom delu sednice biraju desetoro sudije koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, a predložio ih je Visoki savet sudstva.Sudije se biraju za Osnovne sudove u Gornjem Milanovcu, Majdanpeku i Užicu, kao i za Privredne sudove u Zrenjaninu, Čačku i Kraljevu.

Kako je u skupštini rekao član VSS Aleksandar Pantić, reč je uglavnom o kandidatima koji su već saradnici u sudovima za koje se predažu, sa izuzetkom Majdanpeka gde ih nije bilo dovolno pa su predloženi i iz drugih mesta, s tim što su prihvatli preseljenje u Majdanpek.

Pantić je rekao da su svi kandidati stručni i osposobljeni, pa je pozvao poslanike da podrže predlog.

Predsednik Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Veroljub Arsić izjavio je da je taj odbor za člana Saveta Komisije za zaštitu konkurencije predložio diplomiranog pravnika Čedomira Radojčića.

Ni on nije govorio o kandidatu, već o akumulaciji kapitala Miroslava Miškovića, kupovini C marketa i dobicima Delta holdinga.

Poslanici su pre podne završili raspravu o jedanaest tačaka dnevnog reda, a za sutra je zakazana nova sednica.

Ministri predstavili poslanicima sporazume u okviru Otvorenog Balkana

U Skupštini Srbije predstavljeni su danas ugovori nastali u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", a ministri koji su o njima govorili, ocenili su ih razvojnom šansom i pozvali poslanike da ih podrže.Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da projekat "Otvoreni Balkan" predstavlja ozbiljnu razvojnu šansu, a da je ideja projekta rušenje barijera pre svega u oblasti trgovine i prometa hrane, razmene radne snage, priznavanja akreditacija od strane nadležnih tela i u svemu što doprinosi bržem kretanju ljudi robe i kapitala.

"Do sada uopšte nisu bile priznate laboratorijske analize hrane u medjusobnoj trgovini izmedju ove tri zemlje", rekao je Nedimović i pojasnio kako će se posle stupanja na snagu ovog sporazuma postupati sa robom biljnog ili životinjskog porekla izmedju Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

"Srpska veterinarska i fitosanitarna zaštita spremne su za ovaj projekta od ponedeljka 3. januara, 'Open Balkan' kreće za Srbiju i to je istorijski sporazum Vučića, Rame i Zajeva o kojem će generacije pričati", rekao je Nedimović.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević takodje se osvrnula na značaj inicijative Otvoreni Balkan, a onda se osvrnula na Sporazum o uslovima za slobodan pristup tržišturada, koji je potpisan 21. decembra u Tirani.

"Potvrdjivanje ovog trilateralnog sporazuma uredjuju se uslovi za slobodan pristup za tržište rada. ;Sporaum ima za cilj da olakša slobodan pristup tj pojednostavljenje ulaska, boravka i rada gradjana u sve tri zemlje", rekla je ministarka.

Ona je pojasnila da se sporazumom definiše "identifikacioni broj Otvorenog Balkana", jedinstveni broj koji svaka strana dodeljuje svom državljaninu, kako bi se olakšalo korišćenje elektronskih usluga.

Sporazum o povezivanju šema elektronske identifikacije gradjana Zapadnog Balkana, predstavio je Ministar za brigu o porodici i demografiju Radomir Dmitrović, koji je ponovio podršku ideju Zapadnog Balkana i nameru za širenje partnerstva.

Dmitrović je istakao da je digitalizacija usluga je jedan od prioriteta države jer se tako štedi vreme i novac, i pozvao poslanike da podrže sve sporazume.

Poslanici danas razmatraju objedinjeno jedanaest tačaka dnevnog reda, a sporazumi u okviru inicijative "Otvoreni Balkan" ušli su u proceduru danas po hitnom postupku.

Ostale tačke dnevnog reda odnose se na finansijske planove Komisije za hartije od vrednosti, REM-a i Agencije za energetiku, a u posebnoj raspravi poslanici će razmatrati izbor sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju i listu kandidata za člana Saveta Komisije za zaštitu konkurencije.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track