NEVIĐENA UVREDA! ŠTA ĆE NAM SRBI U EU KAD SU OVAKO JEFTINIJI KAO RADNA SNAGA?! Janša otkrio sramne reči jednog evropskog lidera
Foto: Shutterstock, EPA / Igor Kupljenik

sramota

NEVIĐENA UVREDA! ŠTA ĆE NAM SRBI U EU KAD SU OVAKO JEFTINIJI KAO RADNA SNAGA?! Janša otkrio sramne reči jednog evropskog lidera

Politika -

Premijer Slovenije Janez Janša otkrio je da su mu pojedini evropski lideri jasno saopštili da ne žele Srbiju u EU!

Srbija i Ukrajina imaju evropsku perspektivu jer su u Evropi i tu će uvek ostati, ali žele perspektivu članstva u EU, a to je bilo teško napisati u dokumentima i za to se trebalo izboriti, rekao je u tradicionalnom razgovoru pred Novu godinu za slovenačke medije Janša, čija zemlja završava predsedavanje EU.

Otkrio je i šta mu je rekao jedan od evropskih lidera.

- Neću mu reći ime. Čak je u raspravi rekao: "Zašto bismo ih uveli u EU kad su nam ovako jeftiniji kao radna snaga" - rekao je Janša

Slovenački premijer navodi da je očigledno da i u nekim starim članicama EU preovladava uskogrudost ili nacionalistički interesi koji preovladavaju nad vizijom slobodne i ujedinjene Evrope, prenosi Blic pisanje Tanjuga.

- Slovenija se tokom svog predsedanja Savetom Evropske unije izborila da se u dokumente ponovo uvede pojam "perspektiva članstva" u toj integraciji umesto puke "evropske perspektive" za države na Balkanu i evropskom istočnom susedstvu - izjavio je slovenački premijer.

Jedan od strateških uspeha slovenačkog predsedavanja EU, prema njegovim rečima, jeste to što je proširenje vraćeno na sto kao jedan od ključnih strateških projekata.

- Za to je bilo potrebno mnogo rasprava. U tim raspravama rekao sam mnogo puta da nakon svega što doživljavamo na istoku i što smo poslednjih decenija gledali na Balkanu, treba da bude jasno da EU mora da se širi, čime se širi prostor slobode i blagostanja. Treba se osloboditi iluzije da će se stvari rešavati same po sebi, a ako se ne širi EU, onda će se širiti neko drugi - rekao je Janša.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track