BRITANSKI EKPERT ZA BALKAN O TRI SCENARIJA ZA BIH: Dok je na snazi Inckov zakon o negiranju genocida Bosna ostaje u stanju krize
Foto: Printscreen YouTube/N1

analiza sa strane

BRITANSKI EKPERT ZA BALKAN O TRI SCENARIJA ZA BIH: Dok je na snazi Inckov zakon o negiranju genocida Bosna ostaje u stanju krize

Politika -

SAD i EU su oslabljeni i bez rešenosti da očuvaju BiH, a Rusija i Kina odlučnije u podršci Srbima. Zato smo i došli u situaciju da razmišljamo o mogućim rešenjima ove krize, navodi Timoti Les

Britanski ekspert za Balkan i saradnik Demostata sa Univerziteta Kembridž Timoti Les smatra da postoje tri scenarija za rešenje krize u BiH.

On kaže da prvi scenario predviđa vraćanje stvari na situaciju od pre maja 2021. godina i početka konfrontacija u BiH, ali da taj scenario zahteva od međunarodne zajednice značajno ulaganje vremena, energije i resursa što je malo verovatno.

- To otvara drugu opciju - da se prilagode srpskim zahtevima za labaviju državu. Dok je treća opcija mlak napor da se blokiraju Srbi što ne postiže cilj, a opet vodi ka tome da Republika Srpska proglasi nezavisnost - ističe Les u intervjuu Sputniku.

On objašnjava da se sadašnja kriza u BiH dugo spremala i da su Srbi i Hrvati samo čekali prave okolnosti da bi se založili za labaviju državu.

- Te okolnosti su stigle: SAD i EU su oslabljeni i bez rešenosti da očuvaju BiH, a Rusija i Kina odlučnije u podršci Srbima. Zato smo i došli u situaciju da razmišljamo o mogućim rešenjima ove krize - naglašava Les podvlačeći da vidi samo ova tri moguća rešenja.

- Prva je relativno gledano malo verovatna - da će spoljne sile uložiti potrebno vreme, energiju i resurse da bi obuzdale Srbe. Tako ostaju druge dve opcije: bilo da će pokušati da se prilagode Srbima, prihvatajući labaviju državu, bilo da će pokušati da ih blokiraju. A mislim da su obe te varijante moguće. Rekao bih da postoji ogromna nervoza u Evropi i u Bosni oko toga da se ne dozvoli raspad Bosne, što negde daje prednost drugoj opciji - da se uloži izvestan napor za nagodbu sa Srbima u vidu labavije države čime bi Republici Srpskoj bila uskraćena stvarna nezavisnost - naglašava Les.

Dodaje da je Inckov zakon o negiranju genocida bio okidač za stanje u BiH.

- Dok god je na snazi zakon o negiranju genocida Bosna će ostati u stanju akutne krize. Inckov zakon nije glavni izvor nove krize, iako je bio okidač za nju - zaključuje Les.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track