ISPLIVALI MALO POZNATI DETALJI IZ ŽIVOTA ĐINĐIĆA: Voleo je molitvu, bolela ga sudbina Srba na KiM, a ovako je BIRAO SARADNIKE
Foto: EPA/Robert Ghement

Neverovatan političar i filozof

ISPLIVALI MALO POZNATI DETALJI IZ ŽIVOTA ĐINĐIĆA: Voleo je molitvu, bolela ga sudbina Srba na KiM, a ovako je BIRAO SARADNIKE

Politika -

Nekadašnji premijer Zoran Đinđić jedan je od retkih srpskih političara koji je povezao politiku i filozofiju u praksi i jedan je od najzaslužnijih za uvođenje građanskog obrazovanja i verske nastave u obrazovni sistem.

U ekskluzivnom intervjuu za Kurir, podsetimo, episkop mileševski Atanasije Rakita prvi put je za medije progovorio o Zoranu Đinđiću i naglasio da je pogrešno o nekadašnjem premijeru pričati kao o ateisti.

Vladika Atanasije Rakita istakao je u intervjuu da se Đinđić posebno interesovao za ličnu i zajedničku molitvu u hramu za koje je prema njegovim rečima smatrao da bi bile efektnije da su kraće. Takođe je veoma često slušao priče o sudbinama Srba na Kosovu i Metohiji i to ga je činilo veoma tužnim.

- Mislim da je Zoran Đinđić najpažljivije slušao kada sam mu pričao o svome iskustvu sa Kosova i Metohije. Osećao sam da je bio mnogo tužan zbog teškoća kroz koje smo kao narod prolazili - rekao je vladika Rakita za Kurir.

Zoran Đinđić
foto: Kurir Televizija

O toj temi za Jutarnji program govorili su i

Istoričar i narodni poslanik Vladan Glišić osvrnuo se na navode

Direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije Vladimir Pavićević osvrnuo se na navode Atanasija Rakite.

- Vladika Atanasije Rakita je bio vikarni episkop patrijarha Pavla u to doba. To znači da je bio neka vrsta njegovog pomoćnika. Sigurno je bilo mnogo prilika da razgovara sa Zoranom Đinđićem i sigurno je da je njegovo svedočenje dragoceno za tumačenje politike Zorana Đinđića - kaže Vladimir Pavićević direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije.

Đinđić
foto: Printscreen

Pavićević se osvrnuo i na filozofsku zaostavštinu Zorana Đinđića.

- Sigurno je da je Zoran Đinđić je bio jedan od retkih ljudi u srpskoj politici, ali i u svetskoj, koji je povezao delovanje dve oblasti. Bio je filozof i političar, a povezivao je te dve stvari i u praksi. Ono što je činjenica da je sa pozicije predsednika Vlade Srbije najviše uticao na to da se u obrazovni sistem u Srbiji uvede i građansko obrazovanje, ali i verska nastava. Onda je korišćena odlična argumentacija zašto je to potrebno. Tu je napravio iskorak u dobrom momentu - dodao je Pavićević.

Zoran Đinđić
foto: Kurir Televizija

Podsetio je na još jednu Đinđićevu ideju, koja je, čini se, zaboravljena - etika odgovornosti.

- Lansirao je u javnu sferu princip etike odgovornosti. Zoran Đinđić je često govorio da ako si u politici, prvo o čemu moramo da govorimo je tvoj rezultat. Ako imaš rezultat, nastavi dalje, bori se. Ako nema rezultata, pomeri se sa tog mesta - rekao je Pavićević.

Istoričar i narodni poslanik Vladan Glišić osvrnuo se na istorijsku ulogu dr Zorana Đinđića.

Zoran Đinđić
foto: Kurir Televizija

- To je čovek koji je dolazio iz jedne leve političke tradicije. Bio je Habermasov student. Kao takav je imao lakoću da prelazi neke stvari koje se kod nas dešavaju decenijama. Možda ga je ta brzina negde i sačekala. Ima onaj čuveni mit o Đinđiću. Posmatra nekoga kako ide stepenicama, pa ako preskače dve stepenice, onda ga uzme, jer smatra da taj čovek ima energiju - rekao je Glišić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:59

ŽIVKOVIĆ OTKRIO NOVE DETALJE! Čeda imao mnogo dublji kontakt sa Šiptarom nego što je bilo primereno ĐINĐIĆ NIŠTA NIJE ZNAO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track