ČITAKU VREĐA NOVAKA, ALI TO NIJE PRVI PUT DA PLJUJE PO SRBIMA: Nazivala nas kolonizatorima i zlom! REDOVNO FALSIFIKUJE ISTORIJU
Foto: Profimedia

sramni repertoar

ČITAKU VREĐA NOVAKA, ALI TO NIJE PRVI PUT DA PLJUJE PO SRBIMA: Nazivala nas kolonizatorima i zlom! REDOVNO FALSIFIKUJE ISTORIJU

Politika -

Bivša kosovska ministarka spoljnih poslova Vljora Čitaku po ko zna koji put je gnusnim uvredama i omalovažavanjem pokušala da unizi Srbe, ali je zapravo pokazala da je bez valjanih argumenata samo jedna ostrašćena i skandalima sklona političarka.

Njen komentar da su "sve životinje iste, samo su neke jednakije od drugih", uz vest da će najbolji teniser sveta Novak Đoković učestvovati na Australijan openu, samo je obogatio i inače bogat repertoar uvreda kojima je Vljora Čitaku zasipala Srbe u prošlosti.

Jedna od najbizarnijih je iz aprila 2019. kada je Albanka, tada na funkciji ambasadorke Prištine u SAD, uporedila Srbe sa najvećim zlom u seriji "Igra prestola". Čitaku je pomislila da je našla pravu inspiraciju da na poznatom spektaklu objasni lokalne prilike, ali je ispala smešna. Ona je uporedila Kosovo sa ponosnom, hrabrom i praktično neuništivom familijom Stark, dok je Srbiju i Srbe videla kao zle Bele hodače, vojsku koja u seriji predstavlja samu smrt.

Usijanje dana, Ivica Dačić
foto: Kurir

Čitaku je izazvala veliku buru i u junu 2019. kada je na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku žestoko provocirala Srbiju, pa je u okršaj sa njom morao da uskoči tadašnji šef srpske diplomatije Ivica Dačić. On nije mogao da oćuti na laži kosovske ambasadorke koja je pričala o viševekovnom ugnjetavanjuu Albanaca na KiM i tvrdila da je u slučaju Srbije i tzv. Kosova reč o dekolonijalizaciji. Dačić joj je rekao da nema stida kada takav izraz koristi pred velikim kolonijalnim silama i pred afričkim, južnoameričkim i azijskim zemljama koje su se oslobađale od kolonijalizma.

Čitaku je u javnim nastupima redovno podmetala lažnu istoriju i prisvajala srpsko nasleđe na KiM. Ostaće upamćena njena verzija po kojoj Kosovsku bitku nije vodila srpska već balkanska vojska, što je izazvalo čak i američke zvaničnike da joj odgovore istinom. Sve je počelo kada je bivši specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel čestitao Vidovdan na Tviteru.

- Danas odajemo počast herojima. Na današnji dan 1389. godine započela je bitka protiv Osmanlija na Kosovu. Danas je spomen dan na Svetog kneza Lazara i srpske svete mučenike - napisao je prošle godine Grenel.

Čitaku mu je spočitala da je to njegovo viđenje istorije.

Ričard Grenel, Vljora Čitaku
foto: Profimedia

- Teško da je bila srpska, već se balkanska vojska borila protiv osmanskog osvajanja. Ova bitka je postala osnovni mit koji nastavlja da hrani srpski nacionalizam od 19. veka držeći sve nas za taoce - poručila je ona i brzo dobila odgovor od Grenela:

- Verovatno je iscrpljujuće kad se u svemu nalazi bes. Ljudi žele posao i rešenja - pružite im ruku.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track