PRIŠTINA ZAPRETILA SRBIJI NABAVKOM NOVOG ORUŽJA: Bezbednjaci: Ovo je opasnost za Srbe na Kosmetu i bezbednost celog regiona!
Foto: Andrej Čukić EPA, Valdrin Xhemaj, Beta Nebojsa Tejicsta

ubrzana militarizacija

PRIŠTINA ZAPRETILA SRBIJI NABAVKOM NOVOG ORUŽJA: Bezbednjaci: Ovo je opasnost za Srbe na Kosmetu i bezbednost celog regiona!

Politika -

Priština je otvoreno zapretila Srbiji najavom da će se tokom ove godine dodatno naoružati i tako pokušati da adekvatno odgovori na jačanje srpske vojske. Zamenik kosovskog ministra odbrane Šemsi Silja izjavio je da Kosovske bezbednosne snage planiraju da se dodatno naoružaju tokom 2022. godine, s obzirom na, kako je rekao, pretnje iz Srbije. Kako je najavio, u ovoj godini planirano je 52 miliona evra samo za kupovinu oružja.

Oružje iz SAD, Hrvatske i Turske

Silja je za RTV Dukađini priznao da su najveći partneri Prištine za kupovinu oružja pre svega SAD, Hrvatska, Turska i još nekoliko zemalja.

- Spremamo se za odbranu nakon naoružavanja Srbije. S obzirom na tekuće pretnje iz Srbije, naoružani smo adekvatnim oružjem koje reaguje na ovu situaciju. Odgovorićemo adekvatnim naoružanjem koje situacija zahteva. Ne kupujemo ofanzivno oružje, ali radimo danonoćno na zaštiti naše teritorije i stanovništva - poručio je Silja.

On je objasnio da kosovsko ministarstvo odbrane sledi politiku Amerike i njenu praksu naoružavanja i otkrio da Kosovo ima i savetnike iz Amerike, kako bi odgovorilo na situaciju.

- Bili smo oprezni da sklapamo poslove o naoružanju samo sa državama, a ne s privatnim kompanijama. Odgovarajuća država je nadgledala prodaju oružja Kosovu - napomenuo je Silja.

Opasnost za Srbe

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš ocenjuje za Kurir da Srbiji ne preti opasnost od ove avanture Prištine, ali preti kosovskim Srbima i uopšte regionalnoj bezbednosti.

- I zato je krajnje vreme da međunarodni faktori koji imaju uticaj na politiku Prištine, a to su pre svega SAD, Nemačka, Britanija i NATO, zaustave ovu militarizaciju i tako otklone glavni i najveći bezbednosni rizik na području celog Balkana. Razlozi za novo naoružavanje koje navodi zamenik ministra odbrane Kosova su u najmanju ruku smešni i vređaju zdrav razum. Prvo, Kosovo nema nikakav razlog da Srbiju smatra kao bezbednosnu pretnju, jer od nje nikada nije došao nijedan ofanzivan ili agresivan potez zbog kojeg bi trebalo da se oni dodatno naoružavaju. Drugo, oni izdvajaju novac da bi parirali Srbiji u vojnoj moći, tako bar kaže ovaj službenik. Kosovo ne može da parira Srbiji u tom smislu ni kada bi sav novac, sve budžete koje imaju, uložili samo u vojsku, jer nadmoć na strani Srbije je toliko velika da je, prosto, nedostižna - naglašava naš sagovornik.

Orhan Dragaš
foto: Privatna arhiva

Dragaš smatra i da su ovi razlozi besmisleni i da mogu da ih progutaju samo njihovi birači.

- Pitanje je da li mogu i oni. Jer, nisam siguran da će kosovski Albanci lako da pređu preko trošenja 52 miliona evra na oružje, a to je za njih ogroman novac, u situaciji kada ne mogu da savladaju epidemiju, kada je njihov energetski sistem u raspadu i na snazi su restrikcije struje. Pravi razlog je, ustvari, dalja militarizacija Kosova koju sprovodi jedna agresivna Vlada, kršeći tako sve moguće međunarodne sporazume i zakone koji jasno kažu da na Kosovu kao jedina naoružana formacija može da postoji samo misija Kfora, pod komandom NATO. Ovo novo naoružavanje ima za cilj samo da ojača kapacitete za represiju nad srpskom zajednicom na KiM i to je bez presedana najveći bezbednosni rizik u celom regionu Balkana.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track