KO JE NOVI IZVESTILAC BUNDESTAGA: Roditelji su mu poreklom iz BiH, rođen je u Hanoveru! Nemačka će VIŠE PAŽNJE posvećivati Balkanu
Foto: Printscreen/Instagram

šta znači imenovanje adisa ahmetovića

KO JE NOVI IZVESTILAC BUNDESTAGA: Roditelji su mu poreklom iz BiH, rođen je u Hanoveru! Nemačka će VIŠE PAŽNJE posvećivati Balkanu

Politika -

Adis Ahmetović, član Socijaldemokratske stranke Nemačke (SPD), novi je izvestilac za Zapadni Balkan u Spoljnopolitičkom odboru Bundestaga. Na ovoj važnoj funkciji Ahmetović je zamenio još jednog socijaldemokratskog političara sa ovih prostora, poslanika hrvatskog porekla Josipa Juratovića.

Ahmetović je rođen 27. jula 1993. godine u Hanoveru. Roditelji su mu poreklom iz BiH i on to vidi kao svoju prednost u poslu kojim se bavi.

- Na činjenicu da moja porodica dolazi iz Bosne i Hercegovine uvek sam gledao kao na prednost i kao na neku vrstu obogaćenja - rekao je novoizabrani izvestilac Bundestaga za Zapadni Balkan.

Kao svoj glavni zadatak i obavezu sa funkcije na kojoj se nalazi, Ahmetović navodi stabilizaciju u regionu Zapadnog Balkana.

U ranijim izjavama je kao glavni remetilački faktor u BiH, a time i u regionu, označio srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Milorad Dodik
foto: Youtube prtscr / RTRS

- Očigledno se sa srpske strane potkopava mirovni sporazum iz Dejtona i to tako što srpski predstavnik u Predsedništvu BiH Milorad Dodik dovodi u pitanje državne strukture - rekao je Ahmetović nakon što se sredinom novembra prošle godine sa kolegom Juratovićem susreo u Štutgartu sa hrvatskim članom Predsedništva BiH Željkom Komšićem.

- Smatram da bi takvi postupci trebalo da se zaustave kroz međunarodne sankcije i pojačanje međunarodnog vojnog prisustva u BiH - istakao je tada Ahmetović.

On se oglasio i kada su SAD 6. januara uvele sankcije protiv Dodika i dela njegovog okruženja naglašavajući da bi i Nemačka trebalo da preduzme slične korake.

- Sankcije SAD predstavljaju nužan i ispravan korak kojem se treba pridružiti i Nemačka. Mi moramo odlučno delovati protiv onih koji sprovode korupciju i destabilizaciju i unose razdor u regiji kao i protiv onih koji to omogućavaju i podržavaju - poručio je Ahmetović.

Komentarišući izbor novog izvestioca Bundestaga za Zapadni Balkan karijerni diplomata Zoran Milivojević kaže da on pokazuje kontinuitet, jer je i Ahmetovićev prethodnik bio sa ovih prostora.

- Njegov izbor pokazuje i jasan interes Nemačke za dešavanja u BiH i regionu, ali i nameru Nemačke da dela, a ne samo da bude nemi posmatrač. To pokazuju i njegove izjave odmah po izobru na ovu jako značajnu funkciju - ističe Milivojević.

Zoran Milivojević
foto: Marina Lopičić

Dodaje da to što izvestilac za Zapadni Balkan dolazi iz vladajuće i najmoćnije stranke trenutno u Nemačkoj takođe pokazuje koliko je ova funkcija bitna.

- Uloga Bundestaga u Nemačkoj je jako bitna i odluke koje ovo telo donese su veoma važne i sprovode se. Primera u ne tako davnoj prošlosti je mnogo kada je tadašnja kancelarka Angela Merkel upravo radila onako kako je izglasao Bindestag - podvlači Milivojević.

Naglašava i da je i visoki predstavnik za BiH takođe Nemac.

- Sve to ukazuje da će Nemačka u narednom periodu pokazati veće interesovanje za BiH i Zapadni Balkan u celini - zaključuje Milivojević.

B. V.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track