NIKAKO DA SE SLOŽE OKO KANDIDATA, PA REŠILI DA MERE REJTINGE: U igri opozicije šestoro predsedničkih kandidata!
Foto: Kurir

velika nesloga

NIKAKO DA SE SLOŽE OKO KANDIDATA, PA REŠILI DA MERE REJTINGE: U igri opozicije šestoro predsedničkih kandidata!

Politika -

Opozicija "vaga" između šestorice kandidata, a onaj ko bude imao najbolji rejting biće kandidat na predstojećim predsedničkim izborima.

Budući da taj deo opozicije - okupljen oko lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, te šefova Narodne stranke i Demokratske stranke Vuka Jeremića i Zorana Lutovca - nikako ne može još da se dogovori oko kandidata, o čemu smo pisali prethodnih dana, saopštavanje imena su odložili za februar.

U igri su bivši guverner Narodne banke Dejan Šoškić, ekonomista i profesor u penziji Miodrag Zec, advokat Božo Prelević, general-potpukovnik u penziji i bivši načelnik Generalštaba Zdravko Ponoš, potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić i potpredsednik Narodne sranke (NS) Miodrag Aleksić.

Ovo je otkrila potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić, koja je rekla da je u toku merenje rejtinga pomenutih kandidata i da će onaj ko prema istraživanju javnog mnjenja bude imao najbolji rejting biti kandidat opozicije.

Sanda Rašković Ivić, Sanda Rašković, 23 12 2017
foto: Fonet/Marija Oković

- Meri se rejting profesora Dejana Šoškića i Miodraga Zeca i advokata Boža Prelevića. Na inicijativu SSP meri se rejting Zdravka Ponoša, a na inicijativu Narodne stranke potpredsednice SSP Marinike Tepić da bismo videli kako žene stoje, kao i rejting potpredsednika Narodne stranke Miroslava Aleksića - rekla je Sanda Rašković Ivić televiziji Nova S dodajući da bi ime kandidata opozicije za predsednika Srbije moglo da bude objavljeno i pre sredine februara.

Komentarišući ovaj način izbora kandidata, analitičar Dejan Vuk Stanković kaže za Kurir da je više nego jasno da ko god bude izabran učestvovaće na izborima samo da bi učestvovao, a ne da bi napravio neki epohalni rezultat.

- Iako ova metodologija deluje racionalno i moglo bi se reći demokratski, teško je očekivati da će taj koji bude izabran za kandidata opozicije na ovaj način, dva i po meseca pred izbore, moći da ostvari neki značajniji rerzultat - kaže Dejan Vuk Stanković.

Usijanje dana, Dejan Vuk Stanković
foto: Kurir

On objašnjava da se kandidati za izbore pripremaju i grade, a ne ovako da se izvuku svega dva i po meseca pred izbore.

- Ovo je iznuđeni potez i taj kandidat, ko god on bio, biće neka vrsta smokvinog lista za političke lidere. Kandidat se traži na ovaj način jer je rejting opozicionih lidera Dragana Đilasa i Vuka Jeremića katastrofalan - naglašava Stanković.

Podvlači da je u domenu teorije da bi taj kandidat opozicije mogao da izbori drugi krug.

- Ne verujem ni da će značajnije pogurati opozicionu listu na parlamentarnim izborima. Nekako, sve u vezi sa ovom metodologijom, iako na prvi pogled deluje recionalčno, kada se malo bolje analizira vidi se da je potpuno pogrešno - zaklučuje Stanković.

B. V.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track