DARKO GLIŠIĆ ZA KURIR: I Zorana Mihajlović mora da ponese ODGOVORNOST za dešavanja u svom resoru!
Foto: Zorana Jevtić

intervju

DARKO GLIŠIĆ ZA KURIR: I Zorana Mihajlović mora da ponese ODGOVORNOST za dešavanja u svom resoru!

Politika -

Darko Glišić, predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke (SNS), kaže za Kurir da je ta stranka spremna za aprilske predsedničke i parlamentarne izbore. Ističe da će, kada je reč o predsedničkom kandidatu, odluka biti doneta u narednih mesec dana, ali naglašava da ne vidi nijednog drugog kandidata za predsednika republike osim Aleksandra Vučića.

Govoreći o delu opozicije koji je okupljen oko lidera Stranke slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa, naš sagovornik ocenjuje da je jedina njihova taktika da izazovu nerede u Srbiji kako bi ih onda neko uhvatio za ruku i dekretom doveo na vlast.

U aprilu nas čekaju izbori, da li je SNS spreman za kampanju?

- Proces priprema za predstojeće izbore počinje čim se završe prethodni. Bar je tako u Srpskoj naprednoj stranci. Mi smo između ova dva velika ciklusa imali dosta izbora na lokalnom i mesnom nivou i mislim da je naša infrastruktura spremna za 3. april.

Darko Glišić
foto: Zorana Jevtić

Kada će SNS doneti odluku o predsedničkom kandidatu za izbore? Da li postoji mogućnost da to ne bude Aleksandar Vučić, uprkos činjenici da skoro cela vaša stranka smatra da on treba da bude kandidat?

- U narednih mesec dana biće doneta odluka, a ne vidim nijednog drugog kandidata za predsednika republike sem Aleksandra Vučića.

Kako vidite taktiziranje dela opozicije oko Dragana Đilasa u vezi sa saopštavanjem imena njihovog predsedničkog kandidata? Čak tvrde da će ga saopštiti u februaru da bi vlast imala manje vremena da ga napada...

- Ne pratim i ne zanima me šta radi taj deo opozicije okupljen oko tajkuna Dragana Đilasa. Jedina njihova taktika za koju znam je da izazovu nerede u Srbiji kako bi ih onda neko uhvatio za ruku i dekretom doveo na vlast, pa da obnove svoje račune novom pljačkom narodnih para.

Dragan Đilas
foto: Dragana Udovičić

Taj deo opozicije oko Đilasa uveren je da dobro stoji u Beogradu i da tu imaju ozbiljnu šansu da pobede. Da li vi imate neka istraživanja za Beograd?

- Ne sumnjam da je mašinski mozak Dragana Đilasa stigao već do 105 odsto podrške. Mi razgovaramo s građanima, obilazimo ih, slušamo šta imaju da kažu i vidimo da to neće biti baš tako kako mašinski mozak kaže.

Da li posle izbora sebe vidite u Vladi?

- Ne, to sam rekao i posle prošlih parlamentarnih izbora i moja odluka o tome je konačna.

Zorana Mihajlović
foto: Printskrin/Instagram/zorana_dpm

Pojedini iz SNS pozvali su javno ministarku energetike i rudarstva Zoranu Mihajlović da podnese ostavku nakon nekoliko incidenata u energetskom sektoru. Kakvog ste vi stava o tome?

- Moj stav je da svako mora da ponese odgovornost za dešavanja u svom resoru.

Čiji bi rad još trebalo preispitati i za koga ne bi smelo da bude mesta u narednoj vladi?

- O tome ćemo prvo da napravimo analizu unutar stranke, pa će nakon toga javnost svakako biti obaveštena.

Oštro ste kritikovali sve iz redova svoje stranke koji su radili o glavi lideru SNS Aleksandru Vučiću. No, o imenima niko do sada nije javno govorio. Da li će se SNS uskoro zahvaliti saradnji takvima?

- Sve što sam tada rekao, mislim i sad. U procesu izbora kandidata za stranačke liste i najviše funkcije svakako neću podržati one koji su predsedniku radili o glavi.

Aleksandar Šapić
foto: Printscreen

Koliko ste zadovoljni saradnjom s Aleksandrom Šapićem, koji je jedno od vaših poslednjih pojačanja?

- Obišli smo zajedno gotovo čitavu Srbiju, razgovarali s ljudima i svuda je atmosfera bila kao da je tu od prvog dana. Nemam dilemu da daje pun doprinos afirmaciji naše politike i razvoju stranačke infrastrukture.

A s mladim snagama koje su dobile šanse, poput Nevene Đurić, nove potpredsednice SNS?

- Nevena je budućnost stranke i ponosan sam na njene nastupe i energiju koju ulaže u borbu za očuvanje politike koja je Srbiji mnogo toga dobrog donela.

O borbi Novaka Đokovića

Nadam se da ćemo ga gledati kako osvaja AO

Novak Đoković
foto: Profimedia

Nezaobilazna tema prethodnih dana je situacija u kojoj se u Australiji našao teniser Novak Đoković. Šta vi kažete na to?

- Nadam se da ćemo imati priliku da ga gledamo kako osvaja još jedan Australijan open. Država je učinila maksimum napora da mu pomogne i on to vrlo dobro zna. Iako su vesti koje stižu loše, voleo bih da se sve završi povoljno po Novaka.

Ivana Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track