EVO ZAŠTO JE VAŽNO DA IZAĐETE NA REFERENDUM: Sudije i tužioce više neće birati parlament! SMANJUJE SE UTICAJ POLITIKE NA PRAVOSUĐE
Foto: Printscreen/Youtube

Važan korak na putu ka eu

EVO ZAŠTO JE VAŽNO DA IZAĐETE NA REFERENDUM: Sudije i tužioce više neće birati parlament! SMANJUJE SE UTICAJ POLITIKE NA PRAVOSUĐE

Politika -

U Srbiji se danas održava referendum o izmenama Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe. Cilj izmena najvišeg akta je da se smanji uticaj politike na pravosuđe. Takođe, ovim se naš pravni sistem dodatno usklađuje sa evropskim zakonodavstvom.

Do sada su sudije i tužioci birani u Skupštini Srbije. Promenom Ustava, parlament će biti isključen iz izbora sudija i tužioca, a izbor će biti izmešten u nezavisna tela, odnosno Visoki savet sudstva (VSS) i Visoki savet tužilaca (VST). Vrhovnog tužioca, sadašnjeg republičkog javnog tužioca, i dalje će birati poslanici.

Referendum, Glasačka Mesta, glasanje
foto: Fonet/Milica Vučković

VSS biće sastavljen od 11 članova - šestoro sudija koje biraju njihove kolege, četiri člana iz reda istaknutih pravnika koje bira Skupština dvotrećinskom većinom i predsednika Vrhovnog suda. Slično je i u Visokom savetu tužilaca. I on će imati 11 članova - petoro članova VST biraju tužioci, četvoro bira Skupština na predlog odbora dvotrećinskom većinom, a vrhovni javni tužilac i ministar pravde su članovi po položaju.

Inače, ukoliko izmene budu usvojene, biće ukinut i probni period od tri godine na koji su tužioci i sudije dosad birani.

Građani Srbije će na referendumsko pitanje: "Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?" moći da daju svoj odgovor na biračkim mestima na kojima inače glasaju na izborima, i to od sedam do 20 časova. Prema uputstvima Republičke izborne komisije (RIK), pravo glasa imaju i građani zaraženi virusom korona - ukoliko zaraženi građani žele da se izjasne na referendumu, kod njih će doći članovi biračkih odbora, a glasanje se obavlja ispred ulaznih vrata.

Ustav Srbije, izmene, pravosuđe
foto: Shutterstock

Sudija i predsednica Društva sudija Srbije Snežana Bjelogrlić kaže da danas odlučujemo da li hoćemo da otvorimo vrata nezavisnom pravosuđu:

- Vlast je odlučila da promeni Ustav u cilju depolitizacije pravosuđa, obavezala se pred EU da će to da uradi, i pred svojim građanima. Ova rešenja koja su predložena su bolja od postojećih.

Kurir.rs

Bonus video:

02:16

SRETENJSKI USTAV TEMELJ MODERNE SRPSKE DRŽAVE! Istoričar Graovac: Važan je i zbog prošlosti i zbog budućnosti (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track