EVO ZAŠTO SU KOMŠIJE BESNE: SRBIJA JE NAJMOĆNIJA VOJNA SILA U REGINU! Naša zemlja opet prešišala Hrvatsku!
Foto: Andrej Mlakar, Ministarstvo Odbrane Srbije

IZUZETAN NAPREDAK ODBRAMBENE MOĆI

EVO ZAŠTO SU KOMŠIJE BESNE: SRBIJA JE NAJMOĆNIJA VOJNA SILA U REGINU! Naša zemlja opet prešišala Hrvatsku!

Politika -

Vojska Srbije najmoćnija je u regionu Zapadnog Balkana i zauzima 61. mesto, pokazuje najnovija lista vojne moći za 2022. godinu najpoznatijeg svetskog vojnog portala "Global firepower".

Aleksandar Vučić, Niš, Vojska Srbije, 63. Padobranska
foto: Predsednik.rs

Na taj način Srbija je i ove godine iza sebe ostavila Hrvatsku koja je na 62. mestu, iako su komšije prošle godine pazarile 12 francuskih aviona rafal. Naravno, na prvom mestu su i dalje SAD, ali je u stopu prate Rusija i Kina. Inače, lista portala "Global firepower" kreirana je na osnovu 50 faktora za određivanje inderksa vojne moći jedne zemlje uključujući i broj aktivnih vojnika, avione, borbene helikoptere, tenkove i drugo. Analizira se i koliko novca država ulaže u vojsku, i ocenjuje se isključivo konvencionalno naoružanje, bez uzimanja u obzir nuklearne moći zemlje.

Srbija je, inače, za samo pet godina, tačnije od 2017. kada je bila na 83. mestu, na ovoj listi skočila 22 mesta. Komšije Hrvati, koji su nam i jedini ozbiljni takmaci u regionu, su te godine bili na 68 mestu. Napredak Srbije ne čudi, pošto su ulaganja u Vojsku Srbije i nabavku naoružanja, opreme i tehnike, u poslednjih nekoliko godina ozbiljno uvećana. Ostale zemlje iz regiona daleko su iza Srbije. Tako je najbolje plasirana Albanija koja je tek na 115. mestu. BiH zauzima 123., Crna Gora131. a Severna Makedonija na 134. mestu. Na listi se našla i lažna država kosovo koja je na 139. mestu.

Prema rečima vojnopolitičkog komentatora Vlada Radulovića Srbija je u odbrambenu moć u poseldnjih nekoliko godina uložila preko 2 milijarde dolara.

- To su sredstva koja su uložena u tehniku zaključno sa 2022. godinom - objašnjava Radulović dodajući da je Srbija samo od 2018. godine na ovoj listi napredovaka za 17 mesta.

- Ovo je potvrda da su ulkaganja u proces modernizacije Vojske Srbije dala rezultate. Dva faktora su naročito uticala na ovako munjevit skosk Srbije na oovoj listi. Prvi je nabaka i kupovina složenih borbenih sistema helikoptera i sistema PVO pancir. Drugi segment je kupovina oklopnih sredstava iz domaće proizvodnje kakvi su Nora, Miloš i Lazar - zaključuje Radulović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track