BORELJ U BRISELU OBELODANIO: Lajčak i Eskobar sledeće nedelje u Prištini i Beogradu radi obnavljanja dijaloga
Foto: Vlada Republike Srbije

pozdravlja spremnost srbije

BORELJ U BRISELU OBELODANIO: Lajčak i Eskobar sledeće nedelje u Prištini i Beogradu radi obnavljanja dijaloga

Politika -

Izaslanik EU za Dijalog Beograd-Priština Miroslav Lajčak iduće sedmice će putovati na KiM i u Srbiju zajedno s pomoćnikom zamenika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom s ciljem da se na sastancima s tamošnjim političkim vodjama poradi na tome da se dijalog nastavi, izjavio je danas u Briselu visoki predstavnik EU Đuzep Borelj.

Borelj je to rekao posle sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija i naglasio da "pozdravlja spremnost Srbije da se angažuje u dijalogu", dok je upozorio da vlasti u Prištini "u ovom trenutku pokazuju znatnu uzdržanost da se sedne za pregovarački sto".

Visoki predstavnik EU je na zajedničkoj konferenciji za štampu s premijerkom Srbije Anom Brnabić i evropskim komesarom za proširivanje Oliverom Varheijem dodao da će jasno predočiti vlastima privremenih institucija u Prištini da je dijalog presudan za napredak na evropskom putu".

"Mi ćemo zajedno sa specijalnim predstavnikom EU (Miroslavom) Lajčakom nastaviti da pripremamo novu rundu dijaloga u Briselu, ali to će dogoditi samo ako obe strane spremne da se dobiju povoljni rezultati i opipljiva ostvarenja", naveo je Borel.

I, kako je istakao, "tom cilju cemo ja i gospodin Lajčak nastaviti da radimo s obe strane, a posebno s Kosovom koje u ovom trenutku pokazuje znatnu uzdržanost da sedne za pregovarački sto".

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track