14:46

Priština povukla sraman potez: Srpskim novinarima zabranjeno prisustvo na konferenciji za štampu

kim

SKANDAL U PRIŠTINI! Zašto Eskobar i Lajčak nisu reagovali na maltretiranje srpskih novinara?! KURTI POKAZAO KAKO ZAMIŠLJA DIJALOG

Politika -

Neviđen skandal u Prištini!

Dolazak specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog predstavnika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara na KiM obeležio je skandalozan potez premijera lažne države Aljbina Kurtija na koji su zapadne diplomate ostale neme.

Novinar portala Kosovo onlajn Veljko Nestorović istakao je da je srpskim novinarima bilo zabranjeno da prisustvuju konferenciji za novinare nakon kratkog razgovora Lajčaka i Eskobara sa Kurtijem.

- Srpskim medijima je bilo zabranjeno da prisustvuju pres konferenciji. To je dovoljan pokazatelj kako Aljbin Kurti zamišlja dijalog. Ja bih iskreno voleo da se oglase Eskobar ili Lajčak povodom toga. Zašto je srpskim medijima bio zabranjen ulaz? To je navodno zbog epidemioloških mera, ali da li su srpski novinari više zarazni, je li'? Ako na taj rasizam ne reaguju Eskobar i Lajčak onda je jasno šta možemo očekivati - rekao je Nestorović u jutarnjem programu Kurir televizije i dodao da su na konferenciju pušteni predstavnici pet albanskih medija, a nijedan srpski.

Misroslav Lajčak, Gabrijel Eskobar
foto: Kurir televizija

Zoran Anđelković, nekadašnji predsednik Izvršnog veća KiM, navodi da Kurti ovim pokazuje da želi da se udvara albanskoj javnosti i da njima prvo prenese informacije.

- Vi ste videli kako su protrčali kroz sve te razgovore. To juče su više bili protokolarni razgovori - kaže Anđelković.

Gabrijel Eskobar
foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

Nestorović je naveo da će se tek videti šta je dogovoreno kad Eskobar i Lajčak dođu u Beograd.

- Eskobar i Lajčak treba da dođu u Beograd pa ćemo videti šta je dogovoreno. Nema nikakvog dijaloga dok je Aljbin Kurti na čelu Prištine. Mene interesuje da li je Eskobar pričao o američkom gasovodu koji Kurti uporno odbija da sprovede na KiM, a koji treba da se spoji sa onim gasovodom Severne Makedonije. Mislim da to njih više zanima nego Briselski sporazum - ističe Nestorović.

Miroslav Lajcak
foto: EPA Valdrin Xhemaj

Anđelković tvrdi da postoji više pitanja koja treba da se reše, a jedno od glavnih pitanja je Valač.

- Međunarodna zajednica je na potezu da reši problem da Priština ispoštuje ono što je potpisano. Ne ulazim ja u problem šta je istočna Belgija i slične stvari, jer kada je reč o Zajednici srpskih opština gotovo su nabrojane stvari koje treba da se ispoštuju. Nema tu velike filozofije. Pitanje su ovlašćenja da bude jedna personalna autonomija jedne nacionalne zajednice. To je zaštita jedne velike zajednice. I ovlašćenja, zdravstvo... Ima tu još mnogo pitanja koja treba da se reše. Između ostalog i snabdevanje strujom na severu KiM - kaže Anđelković.

Misroslav Lajčak, Gabrijel Eskobar
foto: Kurir televizija

Nestorović ističe da je posebno zabrinjava energetska kriza na KiM koja preti da preraste u novi pogrom.

- Bez Vašingtona nema ni tzv. države Kosova. Ono što zabrinjava je ta energetska kriza i zahtev Prištine koja je zahtevala da KFOR prati njihove tehničare u preuzimanju trafostanice Valač. Kada je Kfor odbio, rekli su da će ići njihova specijalna policija. Onoga trenutka kad njihova specijalna policija upadne na sever KiM i pokuša da zauzme Valač imaćete vrlo zapaljivu situaciju. Ako KFOR tada ne stane u odbranu srpskog stanovništva, može doći i do novog pogroma. Imali ste medije na albanskom koje su počele da šalju lažne vesti kako će na jugu Kosova ponovo biti restrikcije dok na severu ima struje. Počeli su sa huškanjem kao pred pogrom 2004. godine. Opet ima ta huškačka atmosfera. Ono što treba da zabrinjava je i naoružavanja KBS. Uskoro će nabaviti i helikoptere. Ako Vašington želi, može sve da spreči. Međunarodna zajednica teško da hoće da spreči bilo kakve incidente nasilja prema Srbima - kaže Nestorović.

Anđelković je dodao da Vašngton mora da preduzme nešto ako želi da ubrza pregovore.

Kurir.rs

Bonus video:

01:46

IZUZETNI POZNAVALAC BALKANA, OPERATIVAC, BAJDENOV DIPLOMATA: Šta Srbija može da očekuje od GABRIJELA ESKOBARA?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track