NEMOĆ! ĐILAS ZBOG REJTINGA ZARATIO S VUKADINOVIĆEM: Lider SSP udara na istraživače javnog mnjenja čim mu se ne dopadaju rezultati!
Foto: Dragan Udovičić, Tamara Trajković

opet proziva

NEMOĆ! ĐILAS ZBOG REJTINGA ZARATIO S VUKADINOVIĆEM: Lider SSP udara na istraživače javnog mnjenja čim mu se ne dopadaju rezultati!

Politika -

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas ponovo je zaratio s istraživačima javnog mnenja, jer mu se njihovi rezultati ne sviđaju.

Međutim, ovoga puta na udaru Đilasa našao se njegov politički saborac Đorđe Vukadinović iz Nove srpske političke misli (NSPM), organizacije koja je nedavno izmerila rejtinge i demantovala Đilasove tvrdnje da je Zdravko Ponoš najbolji kandidat opozicije.

Vođa opozicionog bloka, koji čine SSP, Narodna stranka, Demokratska stranka i Pokret slobodnih građana, optužio je Vukadinovića da podmeće netačna istraživanja, te je izašao sa svojim anonimnim istraživanjem koji mu idu na ruku. Đilas je u video poruci objašnjavao minuse i pluseve koje su učesnici navodnog istraživanja davali u anketi, mereći predstavnike vlasti i opozicije, pa je na osnovu toga zaključio da su šanse njegove političke opcije drastično porasle.

- Iz toga možemo logično da zaključimo da te razlike plusa i minusa više nema, odnosno da je verovatno minus danas taj koji je veći od pozitivnih ocena. To su najvažniji podaci koje treba da znate ovih dana, kad nas bombarduju raznim besmislenim istraživanjima, koje onda prenose razni mediji. Nažalost, najviše mediji Junajted grupe, jer ste Đorđa Vukadinovića i njegovo netačno istraživanje mogli da gledate i na N1 i na Novoj S i da čitate u Danasu, a i dan-danas vidim ide dole natpis kako su Božo Prelević i (Miodrag) Zec bolje ocenjeni od ostalih kandidata - izjavio je Đilas.

Kragujevac, SNS, Radomir Nikolić, izbori, mesne zajednice, stranka, Đorđe Vukadinović
foto: Stefan Jokić

Predstavljajući ponovo svoje anonimno i stoga za javnost nepouzdano istraživanje, lider SSP nastavio je da omalovažava Vukadinovićevo istraživanje, ali i svako koje su renomirane agencije, poput Ipsosa i Faktor plusa, proteklih nedelja i meseci objavljivale sa svim relevantnim podacima o korištenoj metodologiji.

Žaleći se na to što su rezultati NSPM bili tema svih medija u Srbiji, Đilas je optužio Vukadinovića da ne zna da odabere uzorak.

- Svako je iz tog istraživanja uzimao ono šta mu odgovara, a nije slušao ono što mu nažalost ili na sreću ne odgovara. Ne ulazeći u kvalitet tog istraživanja, za koje imam ogromne primedbe od uzorka, ljudi, kako je podeljeno po Srbiji, godine, da vas sad time ne zamaram, i u tom istraživanju su svi predsednički kandidati u tri odsto, a po samom istraživanju, kako je rekao i sam Vukadinović, greška je plus-minus tri odsto - rekao je Đilas.

Ovo nije prvi put da lider SSP omalovažava istraživače, nipodaštava njihov rad i optužuje ih da rade za vlast. Đilas je jednom prilikom čak zapretio svima koji, kako je rekao, plasiraju lažna istraživanja javnog mnenja da će zbog toga morati krivično da odgovaraju. Tada su na meti Đilasa bile agencije Faktor plus i Ipsos, koje je u maju prošle godine u autorskom tekstu u listu Danas optužio za lažiranje istraživanja.

Istraživači iz ovih agencija su mu odgovorili da se njihova istraživanja rade po svim etičkim principima i pravilima struke i da Đilas pokušava da izvrši politički pritisak na njih kao nezavisne istraživače.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track