00:44

Miroslav Drecun u Usijanju o poseti Lajčaka i Eskobara Srbiji

Usijanje

DRECUN NIKAD OŠTRIJI: O OVIM STVARIMA ne govore ni Eskobar ni Lajčak koji preuzima terminologiju Prištine, A ON TO NE SME DA RADI

Politika -

Specijalni predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar danas su u poseti Beogradu i imaju sastanke s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Prethodno, Eskobar i Lajčak su boravili u Prištini i razgovarali su sa zvaničnicima privremenih institucija, a u javnosti se pominjalo da je u opticaju nov model koji bi rešio pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) i to po modelu "Istočne Belgije".

Usijanje
foto: Kurir Televizija

S druge strane, zvanične poruke su da ni Brisel ni Vašington ne nameću rešenja, ali podsećaju da se u okviru dijaloga ne vode pregovori o statusu nego o odnosima dve strane koje pozivaju da "okrenu novu stranicu".

Šta donosi dolazak Eskobara i Lajčaka u Prištinu i Beograd? Ko predlaže model "Istočne Belgije" i šta on podrazumeva?

O ovoj temi su u večerašnjem Usijanju kod Silvije Slamnig govorili Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM i Suzana Grubješić, potpredsednica Centra za spoljnu politiku.

Usijanje
foto: Kurir Televizija

- Sve ovo deluje već viđeno i protokolarno. Sa jedne strane imate demonstraciju zajedničkog i, verovatno, usaglašenog delovanja Evropske unije i SAD. Imate upoznavanje Eskobara sa poslom koji treba da dogovara. Godinama slušamo o Zajednici srspkih opština, imate temu vraćanja imovine manastiru Viskoki Dečani i obezbeđivanje glasanja 4. aprila, a setimo se referendumu. Eskobar pusti jedan probni balon za koji se posebno naši mediji uhvate, omda počnu razne skepulacije. Kurti ne priznaje Briselski sporazum i ne pristaje na formiranje Zajednice srpskih opština. Sve ono što je dobro za srpski narod na Kosovu i Metohiji, loše je po Prištinu - rekao je Milovan Drecun u Usijanju.

Drecun smatra da se Eskobar video nasamo sa Vučićem zato što Eskobar želi da prenese poruku predsedniku Vučiću o nekim stavovima Bajdenove administracije, koje su vezane za bilateralne sporazume i geopolitičku situaciju u ovom regionu.

- Mislim da se predsednik Vučič odvojeno, prvo sastao sa Lajčakom, pa Eskobarom, zato što Eskobar želi da prenese poruku predsedniku Vučiću o nekim stavovima Bajdenove administracije, koje su vezane za bilateralne sporazume i geopolitičku situaciju u ovom regionu. Tako da je verovatno to hteo da učini - dodao je Drecun.

Usijanje
foto: Kurir Televizija

Suzana Grubješić smatra da je sve ovo već viđeno.

- Ovo je već deža vi. I ovaj put su upućene jasne poruke. Ono što je ostalo kao neispunjena obaveza iz Briselskog sporazuma je formiranje Zajednice srpskih opština. Dijalog može da se nastavi samo ako se nastavi o pregovaranju ZSO. Ulazimo u 9 godinu od potpisivanja Briselskog sporazuma, a taj deo ostaje neispunjen. Želim da verujem da će se nešto desiti posle ove posete, ali nema nade za optimizam. Evropska unija je statusno neutralna rekla je u Uijanju Suzana Grubješić.

Usijanje
foto: Kurir Televizija

- Republika Srpska je entitet koji je međunarodno priznat. Lajčak je prihvatio terminologiju Prištine, a on to ne sme da radi - dodao je Drecun.

Drecun je doneo i spisak obaveza koje Priština nije sprovela ili nije sprovela do kraja.

- Znate li koliko je dogovora postignuto između Beograda i Prištine? Od 2011. godine, to je 48 sporazuma. Vjosa Osmani kaže dugačak je spisak onoga što Beograd nije uradio. E, ja sam doneo spisak onoga što Priština nije uradila do kraja: Zajednica srpskih opština, policija, pravosuđe, civilna zaštita, energetika, telekomunikacije, sloboda kretanja, IBM, katastar, univerzitetske diplome, zvanične posete, osiguranje...Ovo ja mogu da dam Vjosi smani, a o ovome ne govore ni Lajčak, ni Eskobara.

Usijanje
foto: Kurir Televizija

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

39:11

USIJANJE 01.02.2022.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track