KAO ASTERIKS I OBELIKS: SRBI SU POSLEDNJI GALI U EVROPI: Gujon opisao Francuzima kako živi srpski narod na KiM! Ponosni i slobodni
Foto: Twitter Printscreen

objasnio

KAO ASTERIKS I OBELIKS: SRBI SU POSLEDNJI GALI U EVROPI: Gujon opisao Francuzima kako živi srpski narod na KiM! Ponosni i slobodni

Politika -

Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom, potrudio se da svojim sunarodnicima Francuzima dočara život Srba na Kosovu i Metohiji, pa je to uradio na slikovit način, praveći paralelu s čuvenim junacima Asteriksom i Obeliksom.

Gujon, koji godinama organizuje humanitarnu pomoć na KiM, poručio je na društvenim mrežama da su Srbi u južnoj srpskoj pokrajini poslednji Gali u Evropi - ponosni, slobodni i neustrašivi. On je uporedio srpske enklave na Kosovu sa Asteriksovim selom opkoljenim bodljikavom žicom.

- Da bi Francuzi razumeli šta je to jedna srpska enklava na Kosovu i Metohiji, ja im je opisujem kao i Asteriksovo selo okruženo bodljikavom žicom iz kojeg meštani ne mogu da izađu a da ne budu izloženi ogromnom riziku, omalovažavanju, psovanju... - napisao je Gujon, uz primerenu ilustraciju iz poznatog crtaća.

Arno Gujon
foto: Printscreen

On dalje objašnjava da "Srbi doduše nemaju magični napitak ali imaju neverovatnu hrabrost i želju za slobodom zbog čega se ne plaše suočavanja sa nepravdom".

- Podeljeni, pa ujedinjeni, ponosni, slobodni, svadljivi, pa pomirljivi... Iako su se Gali plašili da će im "nebo pasti na glavu", bez ustezanja mogu da kažem da su Srbi poslednji Gali u Evropi - poručio je Gujon.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja