05:25

Đorđe Milićević o promenjenim izbornim uslovima i šta promene mogu doneti opoziciji

usijanje

SRBIJA PRED IZBORIMA: Đorđe Milićević o promenjenim izbornim uslovima i šta promene mogu doneti opoziciji

Politika -

Skupština Srbije usvojila je juče set izbornih zakona koji bi trebalo da poboljšaju izborne uslove, a koji su dogovoreni na paralelnim međustranačkim dijalozima vlasti i opozicije sa i bez evroposrednika.

Paralelno, političke stranke prave koalicije i strategije za izlazak na izbore, prezentuju svoje kandidate, ali neki i tek dogovaraju unutar svojih stranačkih organa sa kime će pred birače 3. aprila. Jedan od poslednjih dogovora je ozvaničen danas, a to je ujedinjenje Socijaldemokratske stranke (SDS) Borisa Tadića i Demokrata Srbije koji su nekadašnji deo DS.

Da li se iskristalisala politička izborna ponuda i šta ko ima da ponudi? Šta su doprinele promene izbornih uslova? Da li je i opozicija zadovoljna kao vlast nakon usvajanja seta izbornih zakona?

Na sva ova pitanja odgovor su dali u emisiji Usijanje na Kurir televiziji šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević i advokat i član Statutarne komisije SDS Srđan Sandić.

usijanje
foto: Kuri televizija

- Ako bih gledao sa pozicije opozicije onda bih bio prezadovoljan. Mislim da nijedna vladajuća koalicija nije izašla ovoliko u susret opoziciji. 2019 godine se neko plašio da izađe na izbore, da se prisetimo toga. Tada su skapirali da ne mogu da pređu cenzur, onda su došli na ideju da pozovu evropske parlamentarce misleći da će to nešto da promeni. Onda kreće prva vaza tog međustranačkog dijaloga, da je opozicija imala sluha sve je moglo ranije da se reši. Nikada ne možemo doći do onoga idealnog gde su svi zadovoljni - rekao je Milićević.

usijanje
foto: Kuri televizija

Sandić sa druge strane izjavio je da nije zadovoljan promenama.

- Iskreno ja nisam zadovoljan, imamo situaciju kao i pred izbore 2020 godine. Donose se neki novi zakoni dva meseca pred izbore. Mi smo učestvovali u dijalogu sa evroparlamentarcima, ovaj set zakona je upravo onemogućio to što smo tada tražili. Sav materijal više neće biti u republičkoj komisiji već će glasovi ostajati u opštini lokalne samouprave - rekao je Sandić.

usijanje
foto: Kuri televizija

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

03:09

Usijanje: Stručnjaci otkrivaju da će iz razgovora SPS i SNS svi izaći kao pobednici

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track