PACOLI ZABRINUT ZBOG USPEHA BEOGRADA: Srpska diplomatija ostvaruje sve veći uticaj u Vašingtonu! To mora da brine vlasti na Kosovu
Foto: Beta Bor Slanasta

politika

PACOLI ZABRINUT ZBOG USPEHA BEOGRADA: Srpska diplomatija ostvaruje sve veći uticaj u Vašingtonu! To mora da brine vlasti na Kosovu

Politika -

Lider Alijanse za novo Kosovo Bedžet Pacoli upozorio je vlasti lažne države Kosovo da je diplomatija Srbije pojačala uticaj u Vašingtonu i da to treba da ih zabrine. On je preporučio da Priština i Albanija deluju zajedno u SAD i suprotstave se diplomatskim aktivnostima Srbije.

- Neophodno je da Priština unutrašnju polarizaciju ostavi po strani i da se fokusira na izgradnju konsenzusa i jedinstva o ključnimspoljnopolitičkim pitanjima - napisao je Pacoli a svom Fejzsbuk profilu, dodajući da je spreman da se pridruži svakoj inicijativi u tom pravcu, kao bivši član Centra za međunarodne i strateške studije i kao član Kisindžerovog komiteta.

Inače, grupa od 16 američkih kongresmena uputila je 4. februara pismo predsedniku Džozefu Bajdenu, u kojem ga je pozvala na unapređenje odnosa SAD i Srbije.

Komentrrišući Pacolijevu zabrinutos analitičar Dušan Janjić kaže da je on ustvari iskoristio ovo pismo kako bi na fin način kritikovao premijera Aljbina Kurtija i njegovo spoljnopolitičko vođenje zemlje.

Dušan Janjić
foto: Fonet Nenad Đorđević

- Svestan da se približacvaju izbori na Kosovu Pacoli koristi svaku priliku kako bi se pozicionirao, a ujedno kritikovao Kurtija - objašnjava Janjić, dodajući da je činjenica da se odnosi SAD i Srbije menjaju na bolje. Ističe da je ovo pismo odgovor na prethodno, ali da ima veći broj kongresmena koji su ga potpisali i da su među potpisnicima i demokrate i republikanci.

- Oba ova pisma predstavljaju napredak kada su odnosi SAD i Srbije u pitanju. Ona govore o ozbiljnim pokušajima Srbije da ostvari stratešku saradnju sa SAD. Pogotovo je značajno prvo pismo koje ukazuje šta treba da popravimo - naglašava Janjić podvlačeći da Srbija ipak kasni godinama za Albancima kada je uspostavljanje ovakvih veza sa SAD u pitanju.

- Oni su bolje organiozovani i još od osamdesetih godina prošlog veka rade na lobiranju i uspostavljanju veza sa kongresmenima i senatorima. Mnogo mladih albanskih političara se školovalo u SAD i čak su radili u kabinetima pojedinih kongresmena kao savetnici. To su ozbiljne veze i kontakti - kaže Janjić i ističe da Srbija mora još mnogo da radi i da se trudi da rezultati uspostavljenih veza, kontakata i lobiranja budu mnogo više od pisama.

- Neophodno je raditi na interšipu. Na razmeni studenata, na slanju naših akademaca na posdiplomskle studije. Na njihovom instaliranju u institucije kod kongresmena. To je ozbiljan posao za koji su potrebna i novčana sredstva, ali ivreme - zaključuje Janjić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja