PREVRAT U CRNOJ GORI Abazović će do kraja februara formirati vladu uz pomoć Mila! Novi kabinet imaće od 16 do 18 ministarstava?!
Foto: AP/Risto Božović, EPA/Boris Pejović

politička kriza

PREVRAT U CRNOJ GORI Abazović će do kraja februara formirati vladu uz pomoć Mila! Novi kabinet imaće od 16 do 18 ministarstava?!

Politika -

Dritan Abazović, lider URA, najverovatnije će manjinsku vladu, koja bi, prema saznanjima crnogorskih medija, trebalo da ima između 16 i 18 ministarstava, formirati do kraja februara.

Nova, manjinska vlada biće formirana uz pomoć poslanika DPS, ali ova stranka, prema najavama, ne bi trebalo da ima svoje predstavnike u vladi. Prema rečima analitičara Vladimira Pavićevića, direktora Društva za istraživanje politike i političke teorije, ukoliko se u februaru ne zaokruži dogovor o manjinskoj vladi, to će biti znak da ima problema u tom procesu.

Vladimir Dobrosavljević, Dejan Miletić, Vladimir Pavićević, Usijanje dana
foto: Kurir

- U toj situaciji najverovatnije će se ići na vanredne parlamentarne izbore. Međutim, realno je ipak da dogovor o novoj vladi i njeno izglasavanje budu izvedeni do kraja februara - ističe Pavićević za Kurir, objašnjavajući da su formalno rokovi za formiranje nove vlade dugi i da predsednik ima mesec dana da predloži novog mandatara, a on onda tri meseca dok se o toj vladi ne izjasne poslanici.

- Međutim, suština je drugačija. Njima se žuri da što pre promene Krivokapića, tako da će, najverovatnije, sve biti gotovo do kraja februara - naglašava Pavićević.

S druge strane Dritan Abazović, potpredsednik vlade u tehničkom mandatu i verovatno budući mandatar za sastav nove vlade, kaže da je sada najvažnije deblokirati proces evrointegracija i pripremiti se za predstojeću turističku sezonu. On ističe da je crnogorsko društvo još uvek polarizovano, ali da je kohezija moguća.

- Mi smo tu da pokažemo da je društvena kohezija moguća. Uradiću sve kako ne bi postojale dve Crne Gore - rekao je Abazović u intervjuu za Dojče vele. On je naglasio da je u 14 meseci vlade Zdravka Krivokapića pokrenuto mnogo pozitivnih stvari, kao što je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, i da su tu postignuti konkretni rezultati.

- Međutim, predstoje nam ozbiljni poslovi. Nova vlada Crne Gore mora da ima sedam-osam jasnih zadataka, među kojima su najvažniji deblokada evropskog puta i pripreme za novu turističku sezonu. To su magistralni zadaci. Konkretni, jasno definisani i rešivi - istakao je Abazović i dodao da je Krivokapićevoj vladi nedostajala podrška funkcionalnog parlamenta i funkcionalne parlamentarne većine.

Zdravko Krivokapić
foto: Youtube/Al Jazeera Balkans

Nakon smene predsednika Skupštine Alekse Bečića oglasio se i premijer u tehničkom mandatu Zdravko Krivokapić, koji je rekao da ga ne obavezuje pravna kategorija o tehničkoj vladi i da će on i njegov kabinet nastaviti da donose odluke u punom kapacitetu sve dok se ne izabere nova vlada. Ova izjava naišla je na osporavanje opozicije i pravnih stručnjaka, koji su upozorili Krivokapića da u tehničkom mandatu vlade ne donosi bitnije odluke.

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić ocenio je da je ono što se dešavalo prethodnih dana u Crnoj Gori klasična definicija političke korupcije i izdaje. On je istakao da se glasovima političke partije Dritana Abazovića za smenu vlade i predsednika Skupštine Crne Gore na političku scenu vraća politička opcija Mila Đukanovića. Milačić je rekao da se od glasanja za smenu vlade i zaključno sa smenom predsednika Skupštine Alekse Bečića u Crnoj Gori dogodio politički prevrat.

- Mi smo u Crnoj Gori svih ovih prethodnih dana, zaključno s jučerašnjom skupštinom, imali politički prevrat, gde su glasovima iz URA promenjeni i vlada i predsednik Skupštine. Imamo povratak Đukanovića i revitalizovanje te političke partije - naglasio je Milačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track