KOŠTUNICA VUČE KONCE U ĐILASOVOJ OPOZICIJI: Vladeta Janković priznao: Ušao sam u trku za Beograd na nagovor bivšeg premijera
Foto: Damir Dervišagić, AP/Darko Vojinović

novi detalji

KOŠTUNICA VUČE KONCE U ĐILASOVOJ OPOZICIJI: Vladeta Janković priznao: Ušao sam u trku za Beograd na nagovor bivšeg premijera

Politika -

Nekadašnji premijer i bivši lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica direktno je uticao na izbornu ponudu opozicionog bloka koji predvodi Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa. Đilasov kandidat za gradonačelnika Beograda Vladeta Janković otkrio je da je upravo Koštunica presudno uticao da on prihvati ponuđenu kandidaturu.

Janković je izjavio da se konsultovao s Koštunicom oko ove odluke.

- Ja njega smatram ne samo nekim čiji sam bio dugogodišnji politički saradnik, već i ličnim prijateljem. Veoma cenim njegovo iskustvo, poštenje i nepomućenu sposobnost zdravog rasuđivanja. I znam da će mi reći ako smatra da nešto nije dobro. Uvek sam njegov savet i njegovo mišljenje smatrao dragocenim. Daleko od toga da sam se uvek sa svime slagao, ali bitno je da znam da misli čisto i bez predrasuda... Mnogo mi je pomogao da donesem odluku - otkrio je Janković u intervjuu za Nedeljnik.

Bivši lider DSS potpuno se povukao iz javne politike 2014. godine, ali je u tajnosti očigledno ostao veoma uticajan na politička dešavanja u opoziciji. U jednom delu javnosti postoji odijum zbog vraćanja kadrova nekadašnjeg DSS u centar političkih dešavanja, posebno zbog činjenice da ih vraćaju bivše perjanice Demokratske stranke. Takvo nezadovoljstvo je očekivano s obzirom na odnos DS i DSS, koji je, u najmanju ruku, turbulentan, pre svega posle ubistva premijera Zorana Đinđića.

Zoran Đinđić
foto: EPA/SASA STANKOVIC

Da je Janković i dalje na liniji Koštuničine politike toga doba govori i njegov osvrt na podršku DSS pobuni JSO i političku pozadinu ubistva Đinđića za koje kaže da su "glupave floskule". Na pitanje da li je u jednom delu građanske javnosti njegovom kandidaturom za gradonačelnika Beograda na neki način rehabilitovana Koštuničina politika, Janković kaže:

- Koštuničina politika izaziva nezdrav otpor u jednom delu javnosti najviše zahvaljujući propagandi sistematično negovanoj još iz vremena kada je bio na vlasti. Kad se samo setim šta su o njemu lansirali u ono doba Beba Popović, Čeda Jovanović ili svita sa Peščanika! To je bila orkestrirana haranga čije su posledice kod određenog tipa ljudi naprosto neizbrisive. Mislim, pored ostalog, na glupave floskule o neobaveštenosti, podršci pobuni JSO ili političkoj pozadini Đinđićevog ubistva. Što se mene tiče, ja sam uvek u DSS bio, možda bi previše bilo reći crna ovca, ali sam pomalo odudarao od te osnovne linije utoliko što je moj nacionalni naboj bio donekle manje žestok. Bilo je, na primer, u DSS jedno krilo koje nije bilo protiv saradnje s radikalima, što je meni bilo nezamislivo.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track