HLADAN TUŠ ZA PRIŠTINU: Posle podrške američkih kongresmena, Srbija sprema nove diplomatske akcije!
Foto: Ministarstvo Spoljnih Poslova

pANIKA

HLADAN TUŠ ZA PRIŠTINU: Posle podrške američkih kongresmena, Srbija sprema nove diplomatske akcije!

Politika -

Među albanskim liderima nastala je opšta panika nakon što je 16 kongresmena uputilo američkom predsedniku Džozefu Bajdenu pismo podrške Srbiji, pogotovo imajući u vidu da gotovo polovina njih ima značajan uticaj na kreiranje spoljne politike SAD.

Naime, sedmoro ovih kongresmena su članovi i Spoljnopolitičkog komiteta Kongresa, gde se donose preporuke, deklaracije i rezolucije za trasiranje diplomatskog kursa Vašingtona.

U pitanju su Klaudija Tinej, koja je i kopredsedavajuća Srpskim kokusom, zatim Brajan Ficpatrik, Greg Stjuart i Bred Šnajder, kao i Dejvid Ciclin, Den Majzer i Ted Liju.

Marko Đurić, Kongresmeni, Kongres SAD
foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Pismo su potpisali i članovi Vojnog komiteta - kongresmeni Majk Tarner i Mark Visij; i Obaveštajnog komiteta - Erik Svoulvil i Bred Vinstrap.

Promena balansa podrške na mestu gde se kreira spoljna politika SAD, rezultat je rada srpske diplomatije, kao i saradnje i dobrih veza predsednika Aleksandra Vučića, ministra diplomatije Nikole Selakovića i ambasadora naše zemlje u SAD Marka Đurića, koji je pojedinačno razgovarao sa svakim od potpisnika.

Ministar Selaković poručio je za Novosti da ovim neće biti stavljena tačka na diplomatske napore Srbije da se unaprede odnosi sa SAD.

Nikola Selaković
foto: Printscreen

- Uveren sam da će uskoro biti dobrih i pozitivnih iznenađenja za celu našu javnost. Pismo podrške kongresmena pokazuje da je neke stvari zaista moguće menjati kada ozbiljno, vredno i posvećeno radite. Unapređenje odnosa sa SAD ostaje jedan od naših spoljnopolitičkih prioriteta, a promena tih odnosa traži ozbiljnu energiju i rad. Takve stvari se ne događaju preko noći, naša diplomatija u budućnosti će još više ulagati u te odnose - ukazao je on.

Treba istaći i da naša zemlja nije koristila konsultantske agencije i lobiste kako bi došla do ovog značajnog pomaka, dok s druge strane Albanci već godinama izdvajaju milione dolara u te svrhe.

Kurir.rs/Novosti/ Foto/Source:Ministarstvo Spoljnih Poslova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja