OVO JE NAJVIŠE PRIZNANJE: Dejan Ristić za Kurir nakon odlikovanja Muzeja žrtava genocida: Obavezni smo da istrajemo u daljem radu
Foto: Kurir televizija

dan državnosti

OVO JE NAJVIŠE PRIZNANJE: Dejan Ristić za Kurir nakon odlikovanja Muzeja žrtava genocida: Obavezni smo da istrajemo u daljem radu

Politika -

Direktor Muzeja žrtava genocida, istoričar dr Dejan Ristić, primio je danas posebno odlikovanje od predsednika države Aleksandra Vučića, zlatnu medalju za zasluge, kojom je odlikovana ova državna institucija.

dr Dejan Ristić
foto: Kurir televizija

- Ovo je najviše moguće priznanje jedne države i šefa države jednoj instituciji i prvo državno odlikovanje koje Muzej žrtava genocida dobija tokom prethodnih 30 godina. Tim pre je ovo način da se oda priznanje stručnjacima u Muzeju žrtava genocida, ali i zalog i obaveza da se u narednom periodu istraje u širem regionu, pre svega iz ugla delatnosti i tema kojima se bavimo, a to je fenomen stradanja pripadnika srpskog naroda, jevrejskog i romskog tokom čitavog 20. veka na prostoru stare Jugoslavije - ističe istoričar Ristić.

Srbi danas slave Dan državnosti, a istoričar ističe da, za razliku od drugih zemalja, Srbija obeležava čak dva istorijska događaja, koji su bili prekretnica u nastanku i razvoju zemlje.

dr Dejan Ristić
foto: Kurir televizija

- To je ono što izdvaja ovaj praznik od svih drugih praznika i u pitanju je dan kada se obeležavaju i dva istorijska događaja koja su se odigrala istog dana i meseca, ali dveju različitih godina. Prvi događaj 15. februar 1804. godine, zbor u Orašcu i podizanje Prvog srpskog ustanka, a drugi događaj 1835. godine, proglašenje prvog Sretenjskog ustava u Kragujevcu - kaže Dejan Ristić.

Kurir.rs

Bonus video:

06:53

Dačić ulazi u trku za predsednika ako se Vučić ne kandiduje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track