NAKON SAD I EU SPREMA SANKCIJE MILORADU DODIKU I FUNKCIONERIMA RS: Razmatraju čak i zabranu putovanja i zamrzavanje imovine!
Foto: Shutterstock, Profimedia

nove mere na stolu

NAKON SAD I EU SPREMA SANKCIJE MILORADU DODIKU I FUNKCIONERIMA RS: Razmatraju čak i zabranu putovanja i zamrzavanje imovine!

Politika -

Evropska diplomatska služba (EEAS) pripremila je niz sankcija koje bi trebale da budu uvedene režimu Milorada Dodika.

Na sastanku koji će biti održan 21. februara, ministri spoljnih poslova tog bloka, okupljeni u Savetu za spoljne poslove (FAC), raspravljaće o tome, navodi se u tekstu Blumberga.

Dodaje se da je takve poteze najavio i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, reagujući pre nekoliko dana na odluke Skupštine Republike Srpske da se krene i u formiranje vlastitog Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS).

Kako navodi američki medij, služba EU za spoljne poslove postavila je niz opcija, uključujući restriktivne mere, o kojima će ministri spoljnih poslova EU razgovarati na sastanku u Briselu kasnije ovog meseca, prema ljudima koji su upoznati s tim pitanjem i dokumentima.

Milorad Dodik
foto: Youtube prtscr / RTRS

Razgovori, prenosi se dalje, "dolaze u trenutku kada je režim bosanskih Srba preduzeo korake ka otcepljenju od ostatka etnički fragmentirane zemlje, ignorišući prošlomesečnu odluku SAD da uvedu sankcije Miloradu Dodiku, koji je već dugi niz godina na vlasti".

U jednom dokumentu, kako navode, EU je sugerisala da bi trebalo razmotriti restriktivne mere, uključujući zamrzavanje imovine i zabranu putovanja, ako Republika Srpska, sa Dodikom na čelu, jednostrano preuzme nadležnosti od zajedničke države ili na drugi način preduzme radnje koje ugrožavaju državu.

Sankcije bi se, pak, trebale smatrati poslednjom merom ako druge mogućnosti za okončanje krize ne uspeju, jer bi mere mogle dovesti do opasnosti da izbace iz koloseka put BiH prema EU.

EU, Evropska Unija
foto: Profimedia

U tekstu se podseća da je Dodik inicirao nacrt zakona kojim bi se stvorio pravosudni sistem odvojen od ostatka zemlje, a taj potez usledio je posle niza mera koje je usvojila Skupština Republike Srpske u decembru, s ciljem prekidanja bezbednosnih, administrativnih i vojnih veza sa ostatkom Bosne i Hercegovine.

Glasanje je predviđalo da će akti stupiti na snagu u roku od šest meseci, što će vlastima dati vremena da se pripreme.

Podsetimo, prethodno je, u januaru, američko Ministarstvo finansija objavilo proširenu listu sankcija za dela korupcije, kojima je obuhvaćen i Milorad Dodik.

Kako su naveli tada, sankcije se uvode i Alternativnoj televiziji iz Banje Luke zbog povezanosti s Miloradom Dodikom.

- Destabilizujuće koruptivne aktivnosti Milorada Dodika i pokušaji urušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, motivisani vlastitim interesom, ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine i cele regije - saopštio je tada podsekretar američkog ministra trezora za terorizam i finansijske obaveštajne službe Brian E. Nelson.

Kurir.rs/ Foto/Source:Youtube prtscr / RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track