OTKRIVAMO KOJE SU POKLONE DOBIJALI FUNKCIONERI: Predsednika Vučića najviše darivali, a zadržao samo OVA ČETIRI dara!
Foto: TV Pink Printscreen

svila, jastučnice, piće, amajlije...

OTKRIVAMO KOJE SU POKLONE DOBIJALI FUNKCIONERI: Predsednika Vučića najviše darivali, a zadržao samo OVA ČETIRI dara!

Politika -

Agencija za sprečavanje korupcije podsetila je danas funkcionere da imaju rok do 1. marta da prijave poklone koje su dobili u prošloj godini. Za sada još uvek nisu objavljeni podaci za prethodnu godinu, ali ako je suditi po 2020, sigurno je da će pojedini imati čime da se pohvale.

Najviše poklona u 2020. godini, 44, dobio je i prijavio Agenciji predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Njihova ukupna vrednost je 2,76 miliona dinara, ali je svega četiri zadržao za sebe - tri flaše vina, dva metalna stalka za bocu, ključ od Bele kuće, kao i hemijsku olovku kojom je potpisan Vašingtonski sporazum. Njihova ukupna vrednost je 21.000 dinara. Najskuplji poklon koji je predsednik dobio, a koji je postao javna svojina, su Uramljene deonice koje je kupio srpski knez Obrenović za izgradnju tunela ispod brda Budima početkom 1840. godine, čija je procenjena vrednost 800.000 dinara.

Vučić je, između ostalog, dobio i skulpturu izlivenu u bronzi "Kosovski juriš" akademskog vajara Milivoja Mićića, vrednu 400.000 dinara. Oba ova poklona dobio je kao rođendanski poklon. Predsednik je dobio i uramljenu tapiseriju sa motivom mauzoleja ispod krošnje drveća, vredu 300.000 dinara, a prilikom obeležavanja Dana pobede u Moskvi dobio je Tri uramljene replike Akta o vojnoj kapitulaciji Nemačke na ruskom, engleskom i nemačkom jeziku, čija je vrednost 100.000 dinara.

sporazum, Aleksandar Vučić, Donald Tramp, Bela Kuća
foto: Profimedia

Svi ovi pokloni, osim četiri pomenuta, su javna svojina. Interesantno je da je predsednik dobio i pištolj, te maketu aviona MIG, srpsku oficirsku sablju...

Premijerka Srbije Ana Brnabić dobila je u 2020. godini okruglo deset poklona, a najvredniji je akvarel lokalnog umetnika i zlatnik - 11.000 dinara. Premijerka je dobila i palmu sa postoljem u pozlati, tanjir ukrašen kineskim motivima, uramljenu sliku na svili, zlatnik zlatare Majdanpek, pozlaćen jermenski suvenir... Ukupna vrednost svih poklona je 46.500 dinara i svi su javna svojina.

Ana Brnabić, Milica Đurđić
foto: screenshot Pink tv

Ivica Dačić, kao ministar spoljnih poslova i predsednik Narodne skupštine, tokom 2020. godine dobio je poklone ukupne vrednosti 29.200 dinara a najvredniji je gravirana predstava grada u ramu, vredna 11.000 dinara, koju je dobio od ambasadora Kazahstana Nurbaha Rustemova. Dačić nijedan poklon nije zadržao, već su svi javna svojina.

Ivica Dačić, Anita Dimitriju
foto: Printscreen

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović nije dobio poklon skuplji od 3.500 dinara, a uglavnom je reč o prehrambenim proizvodima - jedna korpa proizvoda i flaša vina, čokolada i dve vinske čaše. Ukupna vrednost Nedimovićevih poklona u 2020. godini iznosi 35.900 dinara i svaki je zadržao, a dobijao je vino, čajeve, viski, čaj, te razne domaće prehrambene proizvode.

Branislav Nedimović
foto: Kurir Televizija

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić dobila je poklone ukupne vrednosti 14.900 dinara, a među njima su svilena marama, flaša belog vina, dekorativne jastučnice, te poklon korpe sa domaćim proizvodima. Ministarka je takođe sve poklone zadržala, nijedan nije javna svojina.

Dubai, Tatjana Matić
foto: Kurir/J.Spasić

Ministar finansija Siniša Mali u 2020. godini dobio je samo jedan poklon - amajliju "Fatimina ruka", čija je vrednost 3.000 dinara i ona je javna svojina.

Siniša Mali
foto: Beta

I. Ž./ Foto/Source:Profimedia

Bonus video:

00:52

PAKETI BENIFICIJA, POKLONI ZA ONE KOJI UĐU U BRAK, BESPLATAN PREVOZ - Evo šta treba da ispunite da bi ste se zaposlili u ovoj kompaniji u Šapcu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track