KURTI O MOGUĆEM SUKOBU UKRAJINE I RUSIJE: Srbija bi mogla da postane agresivnija
Foto: Profimedia

kiM

KURTI O MOGUĆEM SUKOBU UKRAJINE I RUSIJE: Srbija bi mogla da postane agresivnija

Politika -

Premijer privremenih kosovskih institucija Aljbin Kurti smatra da bi eventualni sukob između Rusije i Ukrajine mogao da podstakne Srbiju da postane agresivnija i navodi da Priština veoma pažljivo prati situaciju.

Kurti je dodao da Srbija ima bliske vojne veze sa Rusijom dok je za Priština vitalna orijentacija prema Sjedinjenim Američkim Državama.

- Ne možemo zanemariti emancipatorske rezultate američke i evropske demokratije. Samo učešće naših međunarodnih saveznika u našem oslobođenju bio je veliki trenutak emancipacije naših prava i garancije slobode. Mi smo demokratska republika koja kaže "da" NATO i EU jer smatra da je transatlantska veza aktuelna kao nikad ranije - rekao je Kurti.

NATO će prema njegovim rečima ostati prisutan na KiM, ali ističe da su kosovski albanci u "stanju da se brane" ako se ukaže potreba.

- Mislim da Kosovo ima velike ljude sa velikom voljom i hrabrošću, sa jedne i sa druge strane, mislim da su naše odbrambene i bezbednosne snage i NATO, posebno SAD, tu da ostanu. Mi smo uvereni da ćemo pobediti u svakoj budućoj krizi koja se može desiti, ali ne želimo da je imamo - rekao je Kurti.

(Kurir.rs/Kosovo online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track