HARADINAJ NACRTAO KONAČAN SPORAZUM: Jeremićev kiks glavni argument da Priština učvrsti granice uz pomoć Bajdena, Džonsona i EU
Foto: EPA Valdrin Xhemaj

provokacija

HARADINAJ NACRTAO KONAČAN SPORAZUM: Jeremićev kiks glavni argument da Priština učvrsti granice uz pomoć Bajdena, Džonsona i EU

Politika -

Bivši kosovski premijer i nekadašnji borac terorističke OVK Ramuš Haradinaj danas će predlažiti kosovskoj skupštini "konačan sporazum Kosova i Srbije" koji zasniva, između ostalog i na velikom kiksu Vuka Jeremića koji je 2010, kao tadašnji šef srpske diplomatije, za Prištinu izborio savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde da je proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom.

Haradinaj je objavio predlog za utvrđivanje okvira konačnog sporazuma između Beograda i Prištine po kojem taj sporazum treba da se postigne na samitu pod pokroviteljstvom američkog predsednika Džozefa Bajdena, predstavnika EU i Velike Britanije.

Džozef Bajden, Boris Džonson
foto: EPA / Piotr Nowak, EPA/DAVID MAXWELL

Predlog Haradinaja i njegove Alijanse za budućnost Kosova sadrži pet tačaka kojima treba da se bavi sveobuhvatni sporazum:

1. Priznavanje državljanstva i nemešanje u unutrašnje i spoljne poslove.

2. Kosovo je posvećeno da sporazum mora da se postigne u skladu sa idejom postizanja "velikog rešenja" na međunarodnom samitu organizovanom pod pokroviteljstvom američkog predsednika Džozefa Bajdena, predstavnika EU i Ujedinjenog Kraljevstva.

3. Sporazum mora biti u skladu sa tri osnovna principa: suverenitet, teritorijalni integritet i ustavnost.

4. "Veliko poravnanje" treba da obezbedi konačni sporazum i otvori put za tekući dijalog između strana o svim otvorenim pitanjima nakon postizanja konačnog sporazuma.

5. Posle sporazuma treba da se nastavi dijalog o drugim otvorenim pitanjima uz garancije SAD, EU (posebno zemalja Kvinte) i Velike Britanije.

Vuk Jeremić
foto: Marina Lopičić

Haradinaj je naveo da ovaj predlog, između ostalog, polazi od "prepoznavanja volje naroda da ima sveobuhvatan konačni sporazum sa uzajamnim priznavanjem postojećih granica između Kosova i Srbije koji obezbeđuje mir". Takođe, polazi i prepoznaje "priznavanje savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde iz 2010. da je proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom".

Inače, ove nedelje organizovana je nova runda tehničkih razgovora u Briselu, uz najavu da bi uskoro moglo da dođe do novog susreta. Istovremeno, izostaje dijalog na visokom političkom nivou između Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića, ali i trilaterala upravo na nivou glavnih pregovarača - Petra Petkovića i Besnika Bisljimija.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track