BAJDENE, SPASAVAJ: RASPOP MIRAŠ DEDEIĆ KUKAO ZBOG SPC: Samoprozvani mitropolit nepriznate crkve žalio se u pismu predsedniku SAD!
Foto: Youtube prtscr / Oko magazin

TAŽI POMOĆ

BAJDENE, SPASAVAJ: RASPOP MIRAŠ DEDEIĆ KUKAO ZBOG SPC: Samoprozvani mitropolit nepriznate crkve žalio se u pismu predsedniku SAD!

Politika -

Samoprozvani Mitropolit nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo je 1. februara uputio pismo američkom predsedniku Džozefu Bajdenu kojem se požalio i zatražio pomoć zbog, kako tvrdi, "povrede prava vernika i sveštenstva ove crkve i nacionalnoj asimilaciji i preuzimanju objekata i kulturnog blaga Crne Gore od Srpske pravoslavne crkve."

Džozef Bajden
foto: EPA

On u pismu kaže da veruje da će SAD naći put i način da pomogne državi saveznici i verujućem narodu crnogorskom da ostvari svoja temeljna ljudska i verska prava.

U opširnom pismu nepriznati mitropolit Mihailo piše američkom predsedniku o navodnom brutalnom kršenju prava verujućih Crnogoraca, kako navodi, gaženjem Ustava i zakona Crne Gore i diskriminacijom kojoj su izloženi vernici nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve zbog koncepta "državne religije" koji "nova crnogorska vlast pokušava da uspostavi, od izbora 30. avgusta 2020. godine, preko Srpske pravoslavne crkve, koju Mihailo naziva "Crkvom Srbije" i zvaničnog Beograda.

- Napominjem da je samo od 1860. do 1910. godine država Crna Gora podigla 12 manastira, sagradila 163, a obnovila 112 crkava za potrebe Crnogorske pravoslavne crkve, koje su sada u posedu Crkve Srbije (SPC) - navodi Mihailo. U pismu američkom predsedniku Mihailo optužuje SPC za "grubo kršenje ustavnih princima da su verske zajednice odvojene od države, dodatno istrajava na konceptu državne religije. - Transformacija Crkve Srbije u državnu crkvu Crne Gore i uspostavljanjem njene supremacije unutar pravoslavnog stanovništva suprotno je i odredbama važećeg Zakona o slobodi veroispovijesti i uvjrenja i pravnom položaju verskih zajednica, a aktuelna vlada, svojim aktivnim radnjama grubo krši odredbu Zakona koji utvrđuje da u Crnoj Gori nijedna religija nema status državne religije - naveo je, između ostalog, Mihailo, a preneo crnogorski portal Borba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track