NAORUŽANI ALBANSKI KOMANDOSI POSLATI NA KOSOVO! 30 specijalaca iz Albanije pridružuju se misiji Kfora!
Foto: EPA / Malton Dibra

provokacija

NAORUŽANI ALBANSKI KOMANDOSI POSLATI NA KOSOVO! 30 specijalaca iz Albanije pridružuju se misiji Kfora!

Politika -

Albanija je uputila na Kosovo 30 specijalaca komandosa koji će se pridružiti misiji Kfor. Ovo je potvrdilo Ministarstvo odbrane Albanije na čelu sa Nikom Pelješijem koji je rekao da će "ova misija na Kosovu doprineti miru u regionu Zapadnog Balkana, pošto su tenzije porasle nakon početka okupacije Ukrajine od strane Rusije."

- U ovim izazovnim danima globalnog mira i bezbednosti, ovo udvostručuje i povećava pažnju, ali i odgovornost svakog od nas i da svakog od vas služimo profesionalno, vojno disciplinovano, dostojanstveno u skladu sa etičkim kodeksom i vrednostima našeg saveza - naveo je Pelješi u saopštenju.

Sa druge strane oglasio se i načelnik Generalštaba Oružanih snaga Albanije general-major Bajram Begaj koji je istakao da se raspoređivanje snaga na Kosovu odvija u "turbulentnom" bezbednosnom trenutku na istočnoj strani alijanse.

- Globalna bezbednost je ugroženija nego ikada. Region i naša zemlja nisu imuni na ove akcije Rusije - naglasio je Begaj.

Albanske trupe na Kosovu služiće zajedno sa trupama Hrvatske i Italije u okviru misije Kfora.

Inače, raspoređivanje albanskih trupa na Kosovu dolazi dan nakon što je NATO rekao da je posvećen obezbeđivanju bezbednosti na Kosovu i širom Zapadnog Balkana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track