I AMERIKA I RUSIJA POZDRAVILE ODLUKU SRBIJE I VUČIĆA O RUSKO-UKRAJINSKOJ KRIZI! Stručnjaci: Hirurški precizno izbalansiran stav!
Foto: Marina Lopičić, EPA, AP

ODGOVORNA DIPLOMATIJA

I AMERIKA I RUSIJA POZDRAVILE ODLUKU SRBIJE I VUČIĆA O RUSKO-UKRAJINSKOJ KRIZI! Stručnjaci: Hirurški precizno izbalansiran stav!

Politika -

Zaključak srpskog državnog vrha - poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i neuvođenje sankcija Ruskoj Federaciji primer je principijelne politike uz očuvanje sopstvenih interesa, ali i uvažavanje interesa drugih država i poštovanje međunarodnog prava, ocenjuju sagovornici Kurira

Stav Srbije o pitanju rusko-ukrajinskog sukoba je hirurški precizno izbalansiran i pravi je primer odgovornosti i prema drugim državama, ali i prema sopstvenim interesima, saglasni su stručnjaci za međunarodne odnose.

Aleksandar Vučić
foto: Kurir Televizija

Istok i Zapad

Stav Srbije pozdravili su odmah i Sjedinjene Američke Države i Rusija, pa je tako američka ambasada u Beogradu odmah objavila na zvaničnom Tviter nalogu:

- SAD pozdravljaju ponovljeni stav Srbije i predsednika Aleksandra Vučića o podršci teritorijalnom integritetu Ukrajine, koji je narušen ilegalnim i ničim izazvanim napadima Rusije.

S druge strane, ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko poručio je da Rusija poštuje nacionalne interese Srbije, te da razume da postoji pritisak da uvede sankcije Moskvi.

Aleksandar Bocan-Harčenko
foto: Privatna arhiva

- Moskva ne traži ništa od Beograda, znajući doslednost predsednika Vučića i njegov temeljni stav o ključnim pitanjima kao što su razvoj Srbije i njeno ponašanje u spoljnoj politici - istakao je ambasador.

Bocan-Harčenko je naglasio da između predsednika Rusije Vladimira Putina i Vučića postoji poverljiv i sveobuhvatan dijalog na osnovu dubokog međusobnog poštovanja i poverenja, te dodao da Rusija ima u vidu dalji razvoj odnosa sa Srbijom i doslednu realizaciju svega onog o čemu su se dva predsednika dogovorila.

- Naša očekivanja su da ćemo bez prepreka i zastoja realizovati svaki projekat i sve dogovore koji postoje, za dobrobit i Rusije i Srbije - zaključio je.

Uzorni primer

Da Srbija nije mogla bolje da se postavi u ovoj situaciji, smatra i nekadašnji šef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Jovanović.

Vladislav Jovanović, Ljuban Karan, Usijanje dana
foto: Kurir

- To je hirurški precizno izbalansiran stav u odnosu na te događaje i sveobuhvatniji, potpuniji i jasniji stav nije ni mogao biti izražen. Ovo je uzorni primerak za izražavanja interesa i odgovornosti jedne zemlje prema događajima u drugoj zemlji, gde se u prvi plan stavlja interes sopstvene države i poštovanje međunarodnog prava - jasan je Jovanović.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević takođe poručuje za Kurir da je stvar potpuno čista, te da nema nikakve posebne dileme i filozofije.

Zoran Milivojević
foto: Marina Lopičić

- Stav Srbije je zasnovan na našim državnim interesima i na našem međunarodnom položaju, o čemu na kraju najbolje svedoče i stavovi SAD i Rusije, koji nemaju nikakve primedbe na naš stav. Treba reći i da su u osnovi stava Srbije tri važne činjenice, i to da je naša država još od 2014, od nastanka ukrajinske krize, zauzela principijelan stav i poštovala teritorijalni integritet Ukrajine, te da je Srbija vojno neutralna - nije članica NATO i nema obavezu da sledi njihove stavove i geopolitičke i strateške interese, i na kraju da Srbija usaglašava svoju spoljnu politiku po dinamici koju diktira i pristupni proces sa EU. Naime, poglavlje 31, koje se odnosi na spoljnu politiku, nije ni otvoreno, te mi i nemamo obavezu po tom pitanju već zadržavamo pravo da sledimo svoje državne i nacionalne interese - naveo je Milivojević.

Odličan diplomatski rečnik

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić kaže za Kurir da je reč o sveobuhvatnoj i uravnoteženoj odluci, napisanoj odličnim diplomatskim rečnikom, koji uzima u obzir sve aspekte trenutne situacije u Ukrajini, koja se nalazi pod napadima Ruske Federacije.

Suzana Grubješić, lični stav
foto: Beta

- Imajući u vidu specifičan položaj Srbije, koja jeste u pristupnim pregovorima sa EU, ali koja zbog rešavanja velikog državnog pitanja i energetske zavisnosti održava dobre veze i sa Rusijom, nije bilo realno očekivati da se Srbija pridruži restriktivnim merama koje EU uvodi prema Rusiji. S druge strane, pružena je jasna podrška teritorijalnom integritetu Ukrajine i ponovljena principijelna posvećenost poštovanju međunarodnog prava, Povelje UN i Helsinškog završnog akta. Smatram da niko ne bi trebalo da ima problem sa takvim stavom Srbije, o čemu svedoče saopštenja američke i ruske ambasade, koja pozdravljaju i razumeju ovakvu odluku Srbije, a uskoro očekujemo i zvaničan stav EU - konstatovala je ona.

Zoran Dragišić

Neće biti nikakvih bezbednosnih posledica po Srbiju

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić ocenjuje da, nakon iznetog stava Srbije o pitanju rusko-ukrajinskog sukoba, nema razloga ni za kakve bezbednosne implikacije jer je, kaže, Srbija na pozicijama međunarodnog prava.

- Našem stavu ništa ne može da se zameri, Srbija je osudila agresiju na Ukrajinu i priznaje joj pravo na odbranu. Takođe, imajući u vidu da smo mi vojno neutralni, te da imamo zakon koji zabranjuje učešće na stranim ratištima i predstavlja krivično delo, i to je jasna tačka kojom se na to izričito podseća. Na kraju, nakon svega ovoga što se dešava, činjenice da Rusija trenutno vrši agresiju nad Ukrajinom, bilo kakvo održavanje vežbi bi bilo neprimereno i sa tom praksom apsolutno treba prekinuti, što je i konstatovano - kazao je Dragišić za Kurir.

Aleksandar Vulin

Vučić je hrabar i samostalan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao je šta znači kada jedna zemlja ima slobodnog i hrabrog vođu koji se izborio da vodi nezavisnu politiku, poručio je juče ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin povodom stava Srbije u vezi sa ukrajinskom krizom. Ukazao je da mnogo moćnije i veće zemlje odluke donose po naređenju i moraju da zanemare interese svojih građana da bi sprovodile tuđu volju, pa su tako sve zemlje u regionu uvele sankcije Rusiji, ne zato što, kaže, štite međunarodno pravo, već zato što im je naređeno da tako učine.

- Da se Vučić povijao pred moćnima, Srbija već dugo ne bi imala ni gas ni gasovod, privreda bi nam se raspala bez energenata, a kuće bi grejali samo bogati. Vojska bi nam bila raspuštena i goloruka, molili bismo za vakcine, bolnice i puteve bismo gledali samo u drugim zemljama - naveo je. Vulin je zaključio da je Vučić "poslednji hrabar i samostalan lider u Evropi i zato naša Srbija može da se odupre i ne izgubi prijatelje koje je sticala vekovima".

Odluka Srbije glavna vest u Rusiji

Stav naše zemlje o sankcijama odjeknuo širom Ruske Federacije

Odluka državnog vrha Srbije o rusko-ukrajinskoj krizi i izjava šefa države Aleksandra Vučića da Ruskoj Federaciji nećemo uvoditi sankcije odmah je preksinoć kao jedna od glavnih vesti odjeknula širom te zemlje.

Još dok je predsednik Vučić govorio, kao hitna vest u Rusiji je objavljena odluka koju je saopštio.

"Vučić: Srbija neće uvoditi sankcije protiv Rusije", naslov je koji je objavila agencija TASS. Isto su učinila i Izvestija, koja su istakla sledeće: "Srbija neće uvoditi sankcije protiv Rusije povodom vojne operacije u Donbasu. To je u petak, 25. februara, saopštio predsednik države Aleksandar Vučić. Pritom, srpski lider je istakao da njegova zemlja uvažava teritorijalnu celovitost svih država, pa i Ukrajine."

Veliku pažnju ovom obraćanju predsednika Vučića dao je i jedan od vodećih portala u Ruskoj Federaciji Gazeta, pod naslovom "Vučić: Srbija podržava celovitost Ukrajine, ali neće uvoditi sankcije Rusiji".

Ivana Žigić/ Foto/Source:EPA/TRACIE VAN AUKEN, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja