OBAVEŠTAJNI RAT PROTIV SRBIJE: Stručnjaci: Udari na našu zemlju lažnim vestima opasni su pokušaji da okrenu Zapad PROTIV NAS!
Foto: Shuttertock

POLITIKA

OBAVEŠTAJNI RAT PROTIV SRBIJE: Stručnjaci: Udari na našu zemlju lažnim vestima opasni su pokušaji da okrenu Zapad PROTIV NAS!

Politika -

Protivnici naše zemlje poturanjem dezinformacija akumulirani bes, koji nisu spremni da iskale na Rusiji, žele da iskale na nama, ocenjuju stručnjaci i dodaju da treba očekivati nove napade

Protiv Srbije uveliko se vodi obaveštajni rat! Na dnevnom nivou sa raznih strana poturaju se dezinformacije - od toga da ruski sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost dolazi u Beograd do toga da je Avalski toranj osvetljen bojama ruske zastave! Stručnjaci upozoravaju da na ovaj način neprijatelji Srbije pokušavaju da okrenu velike sile protiv naše zemlje!

Nije od juče

Na ova dešavanja upozorila je i Suzana Vasiljević, savetnica predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koja je munjevito reagovala na lažnu vest da sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev dolazi u Beograd, što je objavio novinar Al Džazire Mirnes Kovač.

Suzana Vasiljević
foto: TV Prva printscreen

- Obaveštajni rat protiv Srbije je u toku! Patrušev ne dolazi u Beograd! Trebalo bi da se duboko stidite ovih laži. U normalnoj situaciji bih ignorisala vašu zluradost, ali ono što radite prilično je opasno, širenje laži pod datim okolnostima trebalo bi da vas postidi. P. S. Predsednički avion je već danima parkiran na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu - napisala je Vasiljevićeva na svom Tviter nalogu.

I sam predsednik Vučić juče je oštro demantovao ovu lažnu vest.

- Nikolaj Patrušev nije dolazio i neće dolaziti u Srbiju - naglasio je Vučić. On je objasnio da je poseta Patruševa bila najavljena pre desetak dana, ali da je otkazana.

Klinički centar Srbije, Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Pink TV

- Oni su navikli na gubitničku Srbiju. Ne traje to od juče. Od onog trenutka kada su neki u regionu saznali da ćemo ih po apsolutnom nivou BDP preteći posle ne znam koliko decenija, krenula je opšta hajka. Ako ste zaboravili, pre samo nekoliko meseci optužen sam da sam ubijao ratne zarobljenike tokom rata. Zato što, koliko god nešto demantovali, manje se čuje od prvobitne laži - zaključio je Vučić.

Prljavo

Samo dan kasnije pojavila se i lažna vest da je Avalski toranj preksinoć bio osvetljen bojama ruske zastave, iako je on zapravo bio osvetljen roze, tirkiznom i zelenom bojom u znak obeležavanja Dana retkih bolesti. To je i potvrđeno iz Emisione tehnike, koja je nadležna za osvetljavanje Avalskog tornja.

Potpukovnik KOS u penziji Ljuban Karan poručuje za Kurir da podmetanje ovakvih dezinformacija u ovako globalno napetim situacijama može biti veoma opasno.

Ljuban Karan, Usijanje dana
foto: Kurir

- Ovo je, naime, vreme poplave informacija, dezinformacija i laži, a niko nema vremena da ih detaljno proverava. Postoje mnogi na Balkanu, a i u svetu, koji će ih vrlo rado prihvatiti kao tačne i po njima postupati. Jednostavno, neko želi na taj način da ovim prljavim obaveštajnim ratom navuče bes velikih zapadnih sila na Srbiju, a akumulirani bes koji nisu spremni da iskale nad Rusijom da iskale nad Srbijom. To rade jer su procenili da je povoljan istorijski trenutak da ispune neke svoje ciljeve koje ne mogu sami, već preko velikih sila da na ovakav način napadnu Srbiju - istakao je Karan.

Marija Đorić, stručnjak za ekstremizam Biće još dezinformacija

Da će zluradih dezinformacija biti i u narednom periodu, za Kurir ocenjuje stručnjak za ekstremizam prof. dr Marija Đorić.

Marija Đorić
foto: Privatna Arhiva

- Ovakva vrsta izjava predstavlja vid političke nezrelosti koje mogu štetiti ne samo Srbiji već i čitavom regionu zapadnog Balkana. Ako neko misli da će lažnim informacijama Srbiju kompromitovati u međunarodnim političkim odnosima, loše procenjuje političku situaciju, jer kriza u Srbiji znači i krizu u regionu, što će se negativno odraziti i na naše susede. Ipak, nastavak ovakvog medijskog rata možemo očekivati i nadalje i upravo zato moramo da budemo spremni i da se branimo istinom - kaže Đorićeva.

Ana Brnabić Naša pozicija nije laka, ali štitimo svoje interese

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je da će Srbija nastaviti da vodi spoljnu politiku u cilju zaštite sopstvenih interesa i u skladu sa međunarodnim pravom, bez obzira na pritiske koji će uslediti, i istakla da povodom stava o Ukrajini nema ko šta da joj zameri.

- Naša pozicija nije laka, ali ćemo je principijelno braniti - rekla je Brnabićeva za TV Prva i istakla da se ne može tražiti od Srbije da ne poštuje sopstveni teritorijalni integritet.

- Teški dani i teška vremena jesu pred nama, ali nama je najvažnije da radimo čuvajući mir i stabilnost i bezbednost da bismo nastavili da napredujemo - dodala je premijerka.

Ivana Žigić/ Foto/Source:Shuttertock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track