BURA ZBOG PRIŠTINSKOG ZAHTEVA ZA HITAN PRIJEM U NATO: Ričard Grenel ih prvi oduvao! Dačić: Krajnje besmislen potez Albanaca!
Foto: Profimedia

POLITIKA

BURA ZBOG PRIŠTINSKOG ZAHTEVA ZA HITAN PRIJEM U NATO: Ričard Grenel ih prvi oduvao! Dačić: Krajnje besmislen potez Albanaca!

Politika -

Dok Priština traži hitan prijem u NATO, stiže hladan tuš sa svih strana! Prvi ih je "oduvao" bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel.

- Sadašnja vlada upravo je odbila američku pomoć za gasovod - napisao je Grenel na svom Tviter nalogu komentarišući vest da je ministar odbrane Kosova Armend Mehaj, nakon ruske intevnecije u Ukrajini, zatražio hitno članstvo Kosova u NATO, kao i da SAD uspostave stalnu bazu američkih snaga na Kosovu.

Lider SPS i bivši ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže za Kurir da je zahtev Prištine "potpuna besmislica."

- Pošto Amerika očekuje da Srbija podržava teritorijalni itegritet Ukrajine, bilo bi logično da povuku priznanje Kosova jer su oni time narušili teritorijalni integritet Srbije. A što se tiče zahteva Kosova za prijem u članstvo NATO, to je krajnje besmisleno i samo pokazuje da oni ne žele mir i stabilnost u regionu - jasan je Dačić.

Ivica Dačić
foto: Kurir televizija

Milan Ivanović, bivši direktor zdravstvenog centra u severnom delu Kosovske Mitrovice, za Kurir poručuje da Prištini ovaj zahtev neće proći.

Milan Ivanović
foto: Dado Đilas

- Priština nastavlja po starom, pored nasilja koje u kontinuitetu proizvode prema Srbima, sada koriste i ovaj trenutak specijalne vojne operacije Rusije nad Ukrajinom da pokušaju da ostvare svoj cilj. No, neće valjda zapadne sile, koje su se jako homogenizovale i govore o teritorijalnom integritetu i suverenitetu međunarodno priznatih država, povlačiti sada neprincipijelne poteze. Ne može Ukrajina da ima pravo a Srbija da nema samo zato što to nije u skladu sa njihovim inetersima. Sve u svemu, Priština svakako nema nikakvo pravo da aplicira za članstvo u NATO jer nije ni član EU, a i ogrezli su u kriminalu, trgovinom oružjem, ljudima - kazao je Ivanović.

I.Ž./ Foto/Source:EPA / VALDA KALNINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track