DAČIĆ NA OBELEŽAVANJU DANA PROGLAŠENJA PRVOG USTAVA RS: Nacionalno i državno pitanje najvišeg prioriteta
Foto: SPS

DAČIĆ NA OBELEŽAVANJU DANA PROGLAŠENJA PRVOG USTAVA RS: Nacionalno i državno pitanje najvišeg prioriteta

Politika -

Na obeležavanju Dana proglašenja Prvog Ustava Republike Srpske, predsednik Socijalističke partije Srbije, Ivica Dačić, izjavio je da Srbija jednoglasno daje svoju podršku onome što je Republika Srpska značila od svojih prvih dana, a naročito onome što je ona danas.

„Donošenje Ustava bio je jedan od najvažnijih koraka za Srbe u Bosni i Hercegovini za očuvanje identiteta i ljudskih prava, u vremenu kada je bilo pitanje opstanka. Za Srbiju, Republika Srpska i njen opstanak, kao i stalni razvoj predstavljaju nacionalno i državno pitanje najvišeg prioriteta. Jedino čega Srbija i Republika Srpska treba da se paze jeste slabljenja međusobnih veza i da ne dopuste da jedni drugima postanemo manje važni nego što smo to danas“, izjavio je Dačić.

Ivica Dačić
foto: SPS

On je istakao i da je Republika Srpska istorijska, politička i ustavna činjenica i da o njenom statusu mogu da odlučuju samo njeni građani, te da ona ne sme biti izostavljena iz bilo kakvog dogovora koji se tiče Bosne i Hercegovine.

„Današnja Srbija je poslednja koja bi prizivala razgradnju Bosne i Hercegovine – nebrojeno puta smo i izjavili i pokazali da poštujemo integritet Bosne i Hercegovine i da joj istinski želimo samo dobro – i da smo prvi koji bi se usprotivili svakom pokušaju da se naškodi Republici Srpskoj, kao i kada bi se ona zaobilazila u donošenju važnih odluka“.

Dačić je zaključio obraćanje rekavši da odaje poštovanje svima onima koji su verovali u istorijsku ulogu Republike Srpske i preneo je jedinstvenu želju Srbije i srpskog naroda za zajedničkim građenjem mira i napretka i u narednim godinama.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track