MOMČILU PERIŠIĆU ČETIRI GODINE ZATVORA ZA ŠPIJUNAŽU! Apelacioni sud mu povećao kaznu za odavanje STROGO POVERLJIVE vojne tajne!
Foto: Marina Lopičić

presuda

MOMČILU PERIŠIĆU ČETIRI GODINE ZATVORA ZA ŠPIJUNAŽU! Apelacioni sud mu povećao kaznu za odavanje STROGO POVERLJIVE vojne tajne!

Politika -

Apelacioni sud u Beogradu povećao je za godinu dana kaznu zatvora nekadašnjem načelniku Generalštaba, penzionisanom generalu Momčilu Perišiću i pravosnažno ga osudio na četiri godine zatvora zbog špijunaže, odnosno odavanja tajnih podataka službeniku ambasade SAD u Beogradu, američkom državljaninu 2002. godine.

Istom odlukom Miodragu Sekuliću i Vladanu Vlajkoviću potvrđene su kazne od po godinu i po dana zatvora zbog odavanja vojne tajne, preneli su mediji saznanje Tanjuga.

Prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu kojom je Perišić bio osuđen na tri godine zatvora zbog krivičnog dela špijanaža preinačena je odlukom Apelacionog suda.

Sud je u obrazloženju naveo da je kaznu Perišiću povećao imajući u vidu više visokih funkcija koje je obavljao u najvišim organima vlasti i da je kao njihov nosilac "u jačem stepenu bio dužan da čuva temeljne vrednosti na kojima počiva pravni sistem i bezbednost države". On je osuđen jer je 14. marta 2002. u restoranu "Šarić" na Ibarskoj magistrali predao tajne vojne podatke službeniku ambasade SAD Džonu Nejboru, koji su kod njega kasnije pronađeni. Reč je o zapisniku sa kolegijuma načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije održan 11. oktobra 2001, koji je označen stepenom tajnosti „Vojna tajna-strogo poverljivo" i sadrži tajne vojne podatke, a koji je, prilikom intervencije organa bezbednosti Vojske Jugoslavije i vojne policije pronađen kod pomenutog američkog državljanina.

Inače, kompletno prvostepeno suđenje odvijalo se bez prisustva javnosti radi zaštite vojnih i državnih tajni, ali je prvostepena presuda bila javno objavljena. Postupak za ovu "špijunsku aferu" pokrenulo je nekadašnje vojno pravosuđe u martu 2002, ali se Perišić tada pozvao na poslanički imunitet. Ponovo je aktiviran 2004, ali je već naredne godine prekinut zbog Perišićevog odlaska u Haški tribunal, gde mu je suđeno za ratne zločine, što je okončano 2013. godine oslobađajućom presudom. Postupak za špijunažu je ponovo aktiviran 2014. godine.

Bonus video:

00:38

IZJAVA BIVŠEG NAČELNIKA GŠ MOMČILA PERIŠIĆA NAKON PRESUDE: Borio sam se za ČAST svog NARODA, a sada ću za SVOJU (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track