PREDSEDNIK O ENERGETICI SA GREGOM HENDSOM: Britanija spremna da podrži Srbiju u realizaciji obaveza sa COP26
Foto: Instagram Printscreen, Budućnost Srbije

SASTANAK NA ANDRIĆEVOM VENCU

PREDSEDNIK O ENERGETICI SA GREGOM HENDSOM: Britanija spremna da podrži Srbiju u realizaciji obaveza sa COP26

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa Gregom Hendsom, državnim ministrom u Vladi Ujedinjenog Kraljevstva zaduženim za energetiku, objavljeno je na zvaničnom Instagram nalogu Budućnost Srbije.

Njih dvojica su razgovarali o jačanju bilateralne saradnje, posebno u oblasti energetike. Kako je saopšteno iz pres službe predsednika Srbije, ;sagovornici su se saglasili da pojačaju saradnju u oblasti zajedničkih programa i projekata u cilju podrške planiranju i razvoje Zelene agende obe države.

Državni ministar Hends je, navodi se u saopštenju, pozdravio posvećenost Srbije važnim obavezama koje je prošle godie preuzela na konferenciji UN o klimatskim promenama (COP26) u Glazgovu i rekao da je Velika Britanija spremna da je podrži u realizaciji tih obaveza."Svetu je sada neophodno uverenje da ćemo bez odlaganja preći na realizaciju preuzetih obaveza, da će obećanja data na konferenciji COP26 biti ispunjena na pravedan i inkluzivan način, uz podršku čvrste i jasne politike i investicija. Velika Britanija je spremna da u tome podrži Srbiju", rekao je britanski zvaničnik.

Vučić je rekao da odnose Britanije i Srbije odlikuje intenzivan politički dijalog i sve izraženija ekonomska saradnja.

Dodao je da ekonomska saradnja i pored znatnog napretka u obimu trgovinske razmene još nije ostvarila realne potencijale, naročito u oblasti energetike i Zelene agende u kojoj Ujedinjeno Kraljevstvo ima izuzetna iskustva, stručnjake i projekte na kojima bi dve zemlje zajednički mogle da ostvare izuzetne rezultate.

"Srbija je posvećena realizaciji mera u cilju daljeg razvoja Zelene agende, kao i povećanju energetske efikasnosti koja bi obezbedillja nesmetan razvoj ekonomije, ali i zdravu životnu sredinu", rekao je Vučić. ; Dodao je da je Srbija osmislila strategiju i odredila finansijska sredstva koja će na odgovoran način i uz ozbiljan strateški pristup države dugoročno rešiti brojne izazove u oblasti rešavanja problema izazvanih klimatskim promenama.

Hends je po dolasku u Beograd ;saopštio da će sa srpskim zvaničnicima razgovarati o energetskoj tranziciji i diversifikaciji.

"Sjajno je doći u Beograd na razgovore sa srpskom vladom o energetskoj tranziciji i diversifikaciji", objavio je britanski zvaničnik na Tviteru uz fotografiju sa beogradskog aerodroma.

Hends je po dolasku u Beograd saopštio da će sa srpskim zvaničlnicima razgovarati o energetskoj tranziciji i diversifikaciji.

"Sjajno je doći u Beograd na razgovore sa srpskom vladom o energetskoj tranziciji i diversifikaciji", objavio je britanski zvaničnik na Tviteru uz fotografiju sa beogradskog aerodroma navodeći da je prvi put u Beogradu bio 1990, a od tada "još mnogo puta".

Kurir.rs/Instagram/Beta

Bonus video:

09:23

VUČIĆ SE OBRATIO NACIJI: Predsednik saopštio mere povodom sve teže krize u svetu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja