KOSOVO BI MOGLO U NATO SAMO POD OVIM USLOVIMA: Zvaničnik Alijanse objasnio i zašto to sada NIJE MOGUĆE!
Foto: Profimedia

politika

KOSOVO BI MOGLO U NATO SAMO POD OVIM USLOVIMA: Zvaničnik Alijanse objasnio i zašto to sada NIJE MOGUĆE!

Politika -

Kriterijumi za prijem u članstvo NATO jasno su definisani u članu 10 Vašingtonskog sporazuma ove organizacije, a sve odluke, pa i po pitanju novih prijema, donose se isključivo jednoglasno, prihvatanjem od strane svih zemalja članica, objasnio je za Kosovo onlajn NATO zvaničnik, povodom pitanja mogućnosti da Kosovo bude primljeno u člansstvo i stava Turske o tome.

NATO zvaničnik naveo je da su oni posvećeni misiji KFOR na Kosovu, da su kriterijumi za članstvo "sadržani u članu 10 Vašingtonskog ugovora", a kada je reč o samom procesu pristupanja on se odvija kroz sedam koraka.

Pomenuti član 10 Vašingtonskog ugovora navodi sledeće - "strane mogu pozvati bilo koju drugu evropsku državu koja je u poziciji da unapredi principe ovog Ugovora i da doprinese bezbednosti severnoatlantskog područja da pristupi ovom Ugovoru. Svaka država koja je tako pozvana može postati članica Ugovora tako što će deponovati svoj instrument pristupanja Vladi Sjedinjenih Američkih Država. Vlada Sjedinjenih Američkih Država će obavestiti svaku od strana o deponovanju svakog takvog instrumenta pristupanja", piše u članu 10 Vašingtonskog sporazuma.

- Sve odluke NATO - uključujući i one koje se odnose na članstvo - donosi Severnoatlantski savet (jedino telo koje donosi odluke u NATO), jednoglasno - naveo je zvaničnik NATO, koji je i ovom prilikom istakao da se njihovo angažovanje na Kosovu nije promenilo.

- Ostajemo snažno posvećeni kroz snage na Kosovu (KFOR), koje predvode NATO i UN, koje doprinose bezbednom okruženju i široj stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Pored KFOR, NATO, preko NATO savetodavnog i tima za vezu nastavlja da sprovodi aktivnosti izgradnje kapaciteta kao podrške kosovskim bezbednosnim organizacijama u okviru njihovog prvobitnog mandata. Sve promene u stavu naših snaga u KFOR ostaju zasnovane na uslovima, a ne na kalendaru - naveo je zvaničnik NATO.

U slučaju da se, dakle, neka od država članica NATO i odluči da predloži Kosova za novog člana, to je po aktuelnim pravilima ove organizacije nemoguće, jer četiri zemlje saveza ne priznaju Kosovo. To su Slovačka, Španija, Grčka i Rumunija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track