POJEDINI VLASNICI PUMPI I NEKI MEDIJI ŠIRILI LAŽI O NESTAŠICI GORIVA! Vučić: Srbija nije ni u kakvom ratu, svega ima dovoljno!
Foto: Dragana Udovičić

bez panike

POJEDINI VLASNICI PUMPI I NEKI MEDIJI ŠIRILI LAŽI O NESTAŠICI GORIVA! Vučić: Srbija nije ni u kakvom ratu, svega ima dovoljno!

Politika -

Neodgovorni pojedinci pokušali su da stvore lažni utisak da nam preti nestašica benzina, brašna, ulja, šećera i ostalih životnih namirnica. Predsednik poručio građanima - ne nasedajte na trikove, provokacije i besmislice

Zahvaljujući naporima države, Srbija je u ekonomskom smislu zasad ostala imuna na rat u Ukrajini i poremećaje koje je on izazvao na svetskom tržištu. Međutim, proteklih nekoliko dana primetno je da pojedini mediji i neki trgovci naftom, potpomognuti uticajem društvenih mreža, potpuno neutemeljeno šire paniku među stanovništvom, stvarajući lažni utisak da nam prete nestašice benzina, brašna, ulja, šećera i ostalih životnih namirnica.

Poslednja stvar koja je uznemirila građane je navodna namera prodavaca goriva da ograniče kupovinu, što je odmah izazvalo masovnu psihozu i stvorilo ogromne gužve na benzinskim pumpama.

Trikovi i besmislice

Predsednik Aleksandar Vučić obratio se juče građanima i poručio da ne nasedaju na trikove, jer "Srbija nije ni u kakvom ratu, niti će biti, sačuvaće mir i stabilnost".

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

- Molim vas, poštovani građani Srbije, nemojte da nasedate na trikove, provokacije i besmislice koje govore da nemamo dovoljno nafte, naftnih derivata, da proveravate skloništa, da neće biti dovoljno hrane. Biće dovoljno hrane, benzina, svega što nam je potrebno u budućnosti, jer odgovorna i ozbiljna srpska država za to se postarala. Dakle, nema potrebe da bilo gde žurite, da bilo šta tražite, ponašajte se normalno, kao i svakog drugog dana, jer čuvaćemo mir i gledaćemo kako da srpska ekonomija ubrzano napreduje. Hvala vam na poštovanju i veri u srpsku državu - rekao je predsednik.

Inače, pojedine benzinske pumpe, poput "Knez petrola", pokušale su u četvrtak da unesu pometnju najavom da će uvesti ograničenje u količini goriva koje se može kupiti. Društvenim mrežama je kružio dopis benzinskim stanicama u kojem su jasno navedene instrukcije o limitiranju prodaje, zbog čega je i država vanredno reagovala i odmah poslala inspekciju. Nakon toga ovi trgovci gorivom su potpuno promenili priču za javnost. Tako je Srđan Knežević, neformalni vlasnik "Knez petrola", uveravao da je situacija na ovim pumpama uobičajena i da "nema ograničenja sipanja".

Mešetarenje

Pojedine kompanije, među kojima i "Knez petrol", očigledno su nameravale da uvedu limite za kupovinu goriva, čije su cene zamrznute do 14. marta, i tako zapravo pokušale da veštački izazovu nestašicu. Reč je o benzinu evropremijum BMB 95, koji ne može da bude skuplji od 171 dinar po litru, i evrodizelu, čija cena je 179 dinara po litru. Pojedini trgovci naftom ograničili su prodaju na 20 litara za automobile po rezervoaru, 50 litara za traktore i 100 litara za kamione. Istovremeno, oni su uveli i zabranu sipanja evrodizela u kanistere i bidone, bez obzira na ovlašćenja koja to omogućavaju.

Zbog ovih lažnih vesti hitno je reagovala i Vlada Srbije i saopštila da Srbija apsolutno nema nikakvog problema u snabdevanju naftnim derivatima.

- Svega ima u dovoljnim količinama, tako da neko namerno širi paniku - saopštila je Vlada Srbije.

I stručnjak za naftne derivate Nebojša Atanacković kaže za Kurir da su panika i strah sasvim nepotrebni, jer su rezervoari puni:

Nebojša Atanacković
foto: Dado Đilas

- Sve je u redu, goriva će biti. Sasvim je pogrešno praviti veštačku nestašicu i podgrevati strah. Naravno, zbog cele situacije na svetskim tržištima pitanje je po kojoj ceni će se prodavati kada prođe ovo ograničenje cena. Teško je predvideti cenu, jer ona ne zavisi od nas, ali sasvim sigurno cena goriva neće drastično skočiti kao što se desilo s gasom. Morate razumeti i trgovce kojima je kupovna cena benzina 183, a prodajna je ograničena na 179 dinara. Benzinske pumpe neće da pljačkaju potrošače, ali njima nije limitirana nabavna cena.

Narodna banka Srbije za Kurir

Stabilnost kursa nije dovedena u pitanje

Panika nikada nije od koristi i bezrazložna je, jer NBS obezbeđuje dovoljno sredstava i odgovara na sve zahteve banaka, navode iz centralne banke za Kurir. Povodom informacija iz menjačnica da građani Srbije poslednjih dana više kupuju evre u strahu zbog dešavanja u Ukrajini, iz NBS su poručili da razloga za paniku nema.

Biznis Forum, Kopaonik, Jorgovanka Tabaković
foto: Printscreen

- NBS je nebrojeno puta dokazala tokom proteklih deset godina da ima dovoljno i sredstava i znanja i umeća da očuva stabilnost ne samo na deviznom već na celokupnom domaćem finansijskom tržištu. To uspešno radimo od kada je krenula kriza izazvana koronavirusom, ali i sada kada je neizvesnost povećana zbog geopolitičke krize vezane za dešavanja u Ukrajini. Ni u jednom trenutku stabilnost kursa nije i neće biti dovedena u pitanje i građani to treba da znaju - navode u NBS.

Zalihe su nepotrebne

Hrane ima dovoljno

Rat u Ukrajini izazvao je i sporadične gužve u prodavnicama, jer su pojedini građani kupovali nepotrebno velike količine osnovnih životnih namirnica, iako je snabdevanje ni u jednom trenutku nije bilo ugroženo. Iz Privredne komore Srbije danima apeluju da je stvaranje zaliha nepotrebno, između ostalog i zbog toga što Srbija životno neophodne namirnice uvozi iz različitih delova sveta, a i sama proizvodi dosta hrane, pa se može reći da smo u tom smislu samodovoljni.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track