IMA LI NEKO PRISEBAN U TOJ KOALICIJI?! Biljana Srbljanović oštro o Đilasovom planu da ukine doprinose za zdravstveno osiguranje!
Foto: Beta Dragan Gojic, Ana Paunković

nikad oštrija

IMA LI NEKO PRISEBAN U TOJ KOALICIJI?! Biljana Srbljanović oštro o Đilasovom planu da ukine doprinose za zdravstveno osiguranje!

Politika -

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas i njegova koalicija nameravaju da građanima ukinu zdravstveno osiguranje.

Oni su ovaj neverovatan plan ugradili u svoj predizborni program i promovišu ga širom Srbije. Da bi privukao birače, Đilas obećava da će ukidanjem doprinosa za zdravstveno osiguranje građani automatski dobiti veće plate i to za tačno 12 odsto, kako su izračunali stručnjaci iz saveza oko SSP.

- Da se ukinu doprinosi za zdravstvo i da se te pare prebace u plate ljudima, a to bi značilo da od prvog dana ove mere su sve plate veće za 12 posto svakome u Srbiji - rekao je Đilas juče u Smederevu tokom promocije liste kandidata za poslanike.

Ovaj plan izazvao je burne reakcije u javnosti, a u jednoj od njih dramska spisateljica Biljana Srbljanović se upitala: "Je l' ima neko ko je pri sebi ovde".

Biljana Srbljanović
foto: Printscreen

- Takođe, želim pomenuti tačku programa Ponoš-Tepić-Vladeta koalicije koja obećava ukidanje doprinosa za zdravstvo, čime bi se plate zaposlenih u javnom sektoru podigle za 12 posto. Istom prilikom nije objašnjeno kako bi se onda finansiralo zdravstvo, osim ako ne računamo na nastupe Vladetinog savetnika, nekog klinca s neke leve engleske škole, koji je napisao njihov program za privatizaciju zdravstva i osiguranja. Ovako: kad te hitna vozi u Americi, to te košta dve hiljade dolara, samo kao taksi prevoz. Kad se porađaš u sistemu privatnog osiguranja, to je nekoliko desetina hiljada evra. Kad imaš sistemsku bolest, privatno osiguranje te ili odbije ili košta zilione. Kada si dijabetičar, privatno osiguranje neće da te uzme... Tako da, ovim planom, od 12 posto uštede od zdravstvenih doprinosa, koristi imaju samo mladi, zdravi, od brega odvaljeni, odabrani ljudi. A i oni samo dok se ne razbole. Evo, ne znam. Je l ima neko ko je pri sebi ovde - napisala je ona na svom Fejsbuku i nastavila u sličnom tonu:

- Ukidanjem doprinosa za zdravstvo sledi pljačka bolesnih građana. Eto tako. Uzmi svojih 12 posto plate, daćeš stotinu i dvanaest kad nedajbože dobiješ običan čir, a u međuvremenu će stotine drugih da pomru jer nemaju para za privatne bolnice. Ljudi satima čekaju u redovima pred apotekama koje ne naplaćuju PDV za lekove, ali društvo se okreće proverenom kapitalističkom receptu zdravsto za pare. Bogati se leče, sirotinja truli. Izuzetan plan i program. Šteta što ne naplaćuju i škole.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track