ZORANOVA HRABROST JAČA OD SNAJPERA: Vesić otkrio kako je Đinđić prkosio smrti godinama pre atentata (FOTO)
Foto: EPA/Robert Ghement, Nemanja Nikolić

bili su bliski saradnici

ZORANOVA HRABROST JAČA OD SNAJPERA: Vesić otkrio kako je Đinđić prkosio smrti godinama pre atentata (FOTO)

Politika -

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić se, na godišnjicu atentata na Zorana Đinđića, prisetio svog bliskog odnosa sa nekadašnjim premijerom.

Vesić je u objavi na Fejsbuku opisao događaj s početka 1997, koji najbolje oslikava Đinđićevu snagu i hrabrost. Zamenik gradonačelnika je konstatovao da niko više od Đinđića nije uticao na njegov život.

U objavi pod naslovom: "Zoranova hrabrost jača od snajpera", Vesić kaže:

"Na današnji dan, pre 19 godina, ubijen je premijer Srbije Zoran Đinđić. Radio sam blisko sa Zoranom od 1992. godine. Niko kao on nije uticao na moj život. Tokom zimskih protesta 1996/97. godine Zoran se svaki dan, sa Vukom Draškovićem i Vesnom Pešić, obraćao građanima na Trgu republike pre šetnje.

Dok je trajalo obraćanje naši ljudi koji su slušali policijske komunikacije čuli su do tada nepoznat glas sa novom šifrom i rečenicu "imam ga na nišanu". Odmah su mi to javili. Shvatio sam da je u pitanju jedan od snajperista sa zgrade Jugoeksport i da Zorana drži na nišanu.

Napisao sam mu na cedulji "na nišanu si snajpera" i otrčao sa Terazija do bine na Trgu Republike. Dodao sam mu cedulju, on ju je pročitao, zgužvao, stavio u džep i namignuo mi. Potom je održao jedan od najboljih govora u životu. Rekao je da ako njega ubiju na njegovo mesto će doći neko iz publike, a ako ubiju tog drugog doći će treći. Jer niko ne može da ubije ideju a ništa nije jače od ideje čije je vreme došlo kako je pisao Viktor Igo.

Tog dana, Zoran je hrabrošću pobedio snajperistu.

Sedam godina kasnije život je izgubio od drugog snajperskog metka.

Mene je naučio da živim pred snajperom i da se borim za svoje ideje. Bez obzira da li je iza snajpera neko ko ti je formalno neprijatelj ili neko ko se predstavlja kao prijatelj.

Večna ti slava Zorane", napisao je Goran Vesić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track