06:14

BOCAN HARČENKO ZA KURIR: Za srpsku ekonomiju je povoljno što se nije pridružila SANKCIJAMA RUSIJI

šta vi mislite?

BOCAN HARČENKO ZA KURIR: Za srpsku ekonomiju je "povoljno" što se nije pridružila SANKCIJAMA RUSIJI

Politika -

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko rekao je gostujući u jutarnjem programu Kurir televizije da je ubeđen da će svi dogovoreni poslovi u Srbiji biti realizovani bez obzira na sankcije koje su uvedene Rusji.

Bocan Harčenko je sve češće dojave o podmetnutim bombama u avionima "Er Srbije" nazvao terorističkim akcijama, a osvrnuo se i na činjenicu da je Moskva stavila na listu neprijateljskih zemlja mnoge države regiona.

Voditelje je posebno zanimalo da li predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin ima u vidu kolike pritiske Srbija trpi zbog toga što nije uvela sankcije Rusiji, ali Bocan Harčenko nije dao precizan odgovor na to pitanje.

Aleksandar Bocan Harčenko
foto: Kurir televizija

- Razumemo Srbiju. Rusija je sada pod sankcijama i ove sankcije su bez presedana. Nijedna zemlja ni sada, ni ranije, nije imala sankcije, kao što sada ima Rusija. To su oštre i sveobuhvatne sankcije. Mi sada moramo misleći o sankcijama u razvoju države moramo da mislimo o realnoj ekonomiji. Što se tiče realne ekonomije i razvoja - Rusija ima sve. Biće teško, ali imamo realni kapital utemeljen na resursima, industriji, aktivnosti i kvalitetu na radnim mestima. Resursi su najvažniji, svakako, Rusiji će u tom smislu biti potrebno dosta resursa za sebe. Rublja je ojačala - rekao je Bocan Harčenko u jutarnjem programu Kurir televizije.

Ambasador smatra da je za srpsku ekonomiju "povoljno" što se nije pridružila sankcijama Rusiji.

- Prvo, potpuno sam ubeđen, na osnovu podataka i razgovora sa poslovnim ljudima ovde u Srbiji, ali i sa našima koji nastavljaju da deluju, da nikome nije uskraćena mogućnost da nastavi sa projektima. Srbija nije prihvatila sankcije, a to je za srpsku ekonomiju povoljno. To kažem iz ugla Ruske Federacije. Znam da je srpska ekonomija poslednjih godina postala dosta jaka, najveća u regionu, stopa rasta je i u evropskom kontekstu dobra. Srbija sa Ruskom Federacijom ima energetsku saradnju, železničku... -rekao je ambasador Alesandar Bocan Harčenko.

02:26

Ambasador Rusije u Srbiji: Oblasti pod ruskom kontrolom SNABDEVAJU STANOVNIŠTVO

Prokomentarisao je i činjenicu da je Vlada Rusije objavila spisak neprijateljskih zemalja, među kojima su i Crna Gora i Makedonija, ali i dve članice EU -Hrvatska i Slovenija. To su države koje, kako je navedeno,"vrše neprijateljske akcije protiv Rusije, njenih kompanija i građana".

Za takvu odluku Rusije premijer Hrvatske Andrej Plenković je rekao da "nije važna" i dodao da su hrvatske vlasti "vodile ispravnu politiku na koju Hrvatska može biti ponosna".

- To što Plenković govori nije ispravno, prema našem mišljenju, kao ni ono što misli celokupna Evropska unija. Hrvatska je vodila politiku u sklopu politike Evropske unije, koja po našem mišljenju nije ispravna. Ni oni nisu priznali da nisu promislili na najbolji način kad su uveli sankcje Rusiji. Rusija svoje obaveze ispunjava, uključujući i gasovod preko Ukrajine. Ruska vojska obezbeđuje gasovod preko Ukrajine koji je 100 odsto napunjen - rekao je Bocan Harčenko.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Ambasador Rusije se osvrnuo i na činjenicu da su prethodnih šest dana nadležnim službama u Srbiji stigle čak tri lažne dojave o postavljanju eksplozivne naprave u avione "Er Srbije" na relaciji Beograd - Moskva.

Voditelje je interesovalo da li se dojave, iako su bile lažne, mogu dovesti u vezu sa stavom Srbije po pitanju rusko-ukrajinskog sukoba.

- Što se tiče letova, delatnost je u potpunosti sa odlukom predsednika Srbije i Saveta za nacionalnu bezbednost. Ako postoji mogućnost, ko je taj što ne bi iskoristio mogućnost? Što se tiče lažnih dojava, smatramo da se ovo potpuno uklapa u aktivnosti terorističkog karaktera. To je problem. Ovo je smetnja za normalnu delatnost "Er Srbije" - rekao je Harčenko.

Bonus video:

01:59

VESIĆEVA KNJIGA O BEOGRADU PREVEDENA NA RUSKI JEZIK: Ambasador Harčenko već pročitao i saznao mnogo (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track