7 FABRIKA I NOVA ZGRADA INSTITUTA DEDINJE 2 ZA 7 DANA: Rezultati vidljivi u svakom delu, nova radna mesta za građane Srbije
Foto: Kurir, Printscreen/Instagram/avucic, Printscreen/Pink TV

predsednik prisustvovao otvaranju

7 FABRIKA I NOVA ZGRADA INSTITUTA DEDINJE 2 ZA 7 DANA: Rezultati vidljivi u svakom delu, nova radna mesta za građane Srbije

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić za sedam dana, tačnije od ponedeljka 7. marta do ponedeljka 14. marta, prisustvovao je otvaranju ili započinjanju izgradnje čak sedam fabrika i obilasku izgrađene potpuno nove zgrade Instituta Dedinje 2 opremljene najsavremenijom medicinskom opremom.

Naime, u ponedeljak 7. marta u Leskovcu je završena prva radova na izgradnji nove fabrike kompanije Erenli. Turska kompanija Erenli se od 1959. godine bavi proizvodnjom sistema za cirkulaciju tečnosti za automobilsku industriju. Na sedam hektara biće izgrađen objekat u kojem će raditi 338 radnika. Ovaj investicioni projekat vredi 16,6 miliona evra.

Leskovac
foto: Printscreen/Pink TV

U utorak 8. marta u Valjevu svečano je počela izgradnja pogona nemačke kompanije Bizerba, koja je jedan od vodećih proizvođača vaga za merenje kao i dobavljača hardverskih i softverskih rešenja koja se koriste u tehnologiji vaganja, sečenja i etiketiranja. Investicija je vredna oko 30 miliona evra. Fabrika u Valjevu zapošljavaće u početku oko 500 radnika, a predsednik Srbije je najavio da će prosečna bruto plata biti 1.772 evra, što znači više od 1.100 evra neto.

Aleksandar Vučić, Valjevo
foto: Printscreen/Pink TV

U sredu 9. marta u Adaševcima kod Šida postavljen je kamen temeljac za novu mađarsku fabriku stočne hrane UBM. Investicija je vredna 24 miliona evra, a zapošljavaće 100 radnika. Investicija će se odvijati u razvojnom parku od 20 hektara industrijskog parka opštine Šid, Adaševci, koji ima povoljan geografski položaj za snabdevanje tržišta visokokvalitetnim krmnim smešama i prehrambenim dodacima za životinje. Projekat podržava i Vlada Mađarske, a na svečanosti povodom polaganja kamena temeljca bio je i ministar spoljnih poslova i privrede Mađarske Peter Sijarto.

Aleksandar Vučić, Adaševci, Šid, Peter Sijarto
foto: Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

U četvrtak 10. marta u Šapcu je predsednik Srbije obišao radove na izgradnji nove fabrike kompanije MINTH United Alloy-Tech Europe u Severozapadnoj industrijskoj zoni. Investicija je vredna 50 miliona evra, a fabrička hala prostiraće se na 30.000 metara kvadratnih.

Aleksandar Vučić, Šabac, Loznica, fabrika, otvaranje
foto: Printscreen/Pink TV

U Loznici je predsednik Vučić prisustvovao svečanom otvaranju fabrike MINTH Automotive Europe d.o.o. Vučić je posle sastanka sa predstavnicima kompanije obišao nove pogone i najavio da će Mint graditi i novu fabriku aluminijuma u Loznici. Vučić se potpisao na panel za delove za automobile marke Reno i BMW. Kineska kompanija Mint za proizvodnju auto-delova otvoriće u Srbiji ukupno oko 3.000 radnih mesta.

U petak 11. marta Vučić je prisustvovao otvaranju nove zgrade Instituta Dedinje 2. Vlada Srbije je uložila 42.8 miliona evra, od kojih je više od 15 miliona investirano u najmoderniju opremu. Na 14.000 kvadratnih metara, u najsavremenijim uslovima, lečiće se oboleli od kardioloških i vaskularnih bolesti. Na izgradnju novog dela Instituta čekalo se 25 godina.

Aleksandara Vučić, Dedinje 2
foto: Kurir

U Vranju je u ponedeljak 14. marta otvorena nova fabrika turske kompanije Teklas u kojoj će u početku raditi 320 radnika, a u narednim godinama biće zaposleno ukupno 1.500. Otvaranju je prisustvovao predsednik Vučić, a uloženo je 11 miliona evra. Ta kompanija u tri pogona autodelova zapošljava oko 1.200 radnika, a u fabrici u Vranju je zaposlila bivše radnike italijanskog Geoksa, koji je tokom prošle godine napustio Srbiju.

Aleksandar Vučić, Vranje
foto: Printscreen/Pink TV

Predsednik Aleksandar Vučić istog dana posetio je i novu fabriku HTZ opreme nemačke kompanije Haiks, koja proizvodi obuću namenjenu vojsci, policiji i vatrogascima. Haiks trenutno zapošljava 88 radnika iz Geoksa, a planira da zaposli više od 650 radnika.

Podsetimo, početkom avgusta prošle godine, oko 1.000 radnika Geoksa u Vranju ostalo bez posla usled zatvaranja fabrike, a država Srbija našla je rešenje. Vučić je u jednom od svojih obraćanja tada najavio rešenje tog izutno teškog problema, i zaista otvaranje ovolikog broja pogona i fabrika u svim delovima Srbije zasita pokazuje opredeljenost svih koji vode državu za razvoj, rast i napredak.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je prethodne nedelje da Srbija trenutno pregovara sa 92 investitora, a da bi ukupna vrednost tih investicija mogla da bude 7,3 milijarde evra, kao i više od 35.000 novih radnih mesta.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja