PREDSEDNIK VUČIĆ U NOVOM SADU: Dobro je kada u teškim vremenima možete da obilazite fabrike, zadatak je da dovodimo investitore
Foto: Printscreen/Pink TV

obilazak BMTS Technology u novom sadu

PREDSEDNIK VUČIĆ U NOVOM SADU: Dobro je kada u teškim vremenima možete da obilazite fabrike, zadatak je da dovodimo investitore

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas fabriku kompanije BMTS Technology u Novom Sadu i istakao da je ovaj grad postao najznačajniji automobilski centar u Srbiji.

- U ovim teškim danima uvek je dobra vest kada možete da obilazite fabrike, kada videte da se povećava broj zaposlenih, izvoz raste, investicije ne prestaju da dolaze. To toliko više predstavlja razlog za radost ma koliko bili zaokuplljeni težinom svakodnevnih problema sa kojima se suočavamo. Ljudi iz BMTS-a mogu da računaju na podršku Srbije, podršci pri univerzitetu, razvoju centra, posebno ovde u Novom Sadu koji je postao najznačajniji automobilski centar. Svi su odjednom krenuli da dolaze u Novi Sad, ova industrijska zona zaista deluje impresivno sada - rekao je predsednik Vučić.

O izvozu hrane

Očigledno je da će biti veća cena i potražnja za hranom, rekao je Vučić komentarišući vest da Dritan Abazović traži uvoz od Srbije sedam miliona litara ulja i 18.000 tona brašna.

- Komplikuju se stvari, biće veliki nedostatak hrane, ne komplikuju se za našu zemlju, naš narod imaće dovoljno, mi imamo dovoljno. Moramo to u regionu da rasporedimo, da ne bi bilo prelivanja jer u regionu nema dovoljno. Nisam pažljivo gledao sve količine ulja i brašna koje se traže od nas, ne samo po ugovoru, svuda traže veće količine. Nije to za kritiku, hoće da obezbede za svoje ljude sve što je potrebno. Razgovaraćemo sa svima, da vidimo koliko možemo da damo a da nijednog sekunda ne ugrozimo potrebe domaćeg stanovništva.

1 / 4 Foto: Kurir

Energetska kriza

Predsednik kaže da je video nemačkog ministra iz liberalne partije koji je tražio da se vrate ugalj i nuklearke.

- Neki su ovde podsticali da zatvorimo rudnike uglja, pa se ispostavilo da nismo bili toliki idioti, koliko su neki mislili - rekao je on.

Vučić je podsetio da na izreku da "što je dozvoljeno Jupiteru, nije dozvoljeno volu".

Novi Sad, BMTS Technology, Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Pink TV

O upadu ROSU na KiM

Govoreći o dešavanjima u Štrpcu, gde su pripadnici policije upali i izazivali nemire, Vučić kaže da ne očekuje nikakve reakcije, jer će se pravdati organizovanim kriminalom.

- Ne očekujem nikakve reakciju jer će reći da je to borba protiv kriminala, da bi jug KiM oslobodili od prisustva Srba, a sve je to pokriveno i sakriveno u lažnoj igri poštenja. Meni je to sasvim jasno, da li će i drugima da bude jasno to je druga stvar. Da li očekujem oda neko kaže nešto? Nemojte da smo naivni, davno smo prevazišli to da očekujemo od zapada da će da kaže nešto o mlatretiranju Srba. Sutra je godiđšnjica, koliko je njih odgovaralo za ubijanje i proterivanje naših ljudi? To nam je nauk da pre svega brinemo da nam se tragedije na KiM više ne događaju.

O ceni gasa i odnosima sa Rusijom

Predsednik Srbije, govoreći o ceni energenata rekao je da je važno da Srbija pokuša da za svoje građane obezbedi sve ono što je najbolje i najjeftinije moguće.

- Prema Rusiji nismo uvodili sankcije, neke se druge stvari dešavaju, što se tiče gasa neće biti pregovora pre nego što se okončaju izbori, pa tada neka nadležne vlasti pregovaraju. Do tada, šta će sve da se zbiva ne znam, važno je da pokušamo da obezbedimo sve ono što je najbolje i što je najjeftinije moguće. Nemojte da imate nikakve sumnje ako ne bude drugih smetnji i prekida gasovoda. Ako se takve stvari ne bude dešavale sa Bugarskom ali nadam se da neće, verujem da ćemo imati povoljnu cenu, jednu od najpovoljnijih u Evropi. Ništa ne zavisi od nas, da to zavisi od nas danas bih mogao da vam kažem da bi imali najpovoljniju cenu gasa. Zbog toliko toga se više radujem kada otvaramo fabrike i dovodimo investitore, da vam ne pričam sa kakvim se sve problemima suočavamo.

Odluka Evropskog saveta

Vučić je istakao da je još od sinoć upoznat sa odlukom Evropskog saveta, koja je za Srbiju čudna. Te tim povodom razgovara sa svim evropskim i ruskim partnerima.

- Suština je u tome da su evropljani sebi ostavili mogućnost da uvoze i izvoze od Rusa, ali da treće zemlje ne mogu da uvoze i izvoze. Nisu kaznili Ruse, niti sebe, nego nas - rekao je Vučić.

Brza pruga

- Ponosan sam što ćete vi sa Nova S, N1, moći da uđete u novi brzi voz. Srećan sam što se veliki deo stvari promenio i što ćete moći da uživate blagodeti novog rukovodstva. Verujem da će to u subotu biti završeno. Pomereno je jer sam želeo da mađarsko rukovodstvo prisustvuje.

- Morala je da se radi posebna analiza šina, vozova... To prikazuje razliku između ozbiljne Srbije i Srbije koju vaši mediji podržavaju.

Predsednik je u obraćanju nakon obilaska fabrike istakao je da je važno da "nastavimo da dovodimo investitore".

- Za našu zemlju je važno da ova kompanija kinesko-nemačka važno je da dugoročno razmišljaju o Srbiji, kako je krenulo evropski ministri su od jutros rešili da vrate i uglja i nuklearke, sve ono što su nama zabranjivali. Posebno sam srećan što sam video da je rukovodstvo fabrike građani Srbije, brojni radnici uglavnom žene koje su veoma koncentrisane i postaju deo velike vrednosti koje Srbija danas ima. Ono što je važno je da razumemo da je najvažniji zadatak da dovodimo investitore i to u ovako gotovo nemogućim uslovima. Danas moramo da radimo pet puta više da bi mogli da savladamo sve probleme sa kojima se suočavamo - zaključio je on.

Novi Sad, BMTS Technology, Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Pink TV

​Po dolasku u fabriku, predsednik Vučić se sastao sa rukovodstvom kompanije a potom krenuo u obilazak.

Tokom obilaska fabrike predsednika je interesovao proces proizvodnje, nakon čega je imao priliku da se uveri u rad fabrike.

- Lepo izgleda kada je konačan proizvod - konstatovao je Vučić.

Kako je dodao, do kraja 2024. godine biće zaposleno 424 zaposlenih.

- Do pre nekoliko godina u Novom Sadu nije bilo fabrika, sada postaje automobilski centar, i sa fabrikama, istraživačkim centrima - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić, Novi Sad, BMTS Technology
foto: Printscreen/Pink TV

On je primetio da je fabrika povećala proizvodnju.

- Ovde je sve automatizovano, ali je za našu zemlju značajan poveća izvoz i to je od značaja za naš BDP. Oni zahvataju sve veći deo tržišta. To je velika stvar za nas - rekao je Vučić.

Predsednik kaže da je "svaka fabrika kao čedo". Ukazao je na to da svaka fabrika plaća poreze i to je važno za našu ekonomiju.

- Srećan sam za svaku dovedenu fabriku, kao što sam tužan što živimo u ovakvim vremenima za koje nismo ni krivi, ni dužni. Taman kad sam mislio da je kraj lošim vestima, stižu nove loše vesti - kaže Vučić.

On je rekao da kad kaže loše vesti iz sveta, narod ne treba da sumnja da Srbija neće uspeti da se izbori sa poteškoćama.

Obilasku fabrike prisustvuju i ministarka privrede Anđelka Atanasković, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Događaj je zakazan za 12 sati, saopštila je služba predsednika za saradnju sa medijima.

Aleksandar Vučić, Novi Sad, BMTS Technology
foto: Printscreen/Pink TV

BMTS Technology je počela sa radom u Novom Sadu krajem 2020. godine, a prvi proizvodi sišli su sa fabričkih traka 25. novembra te godine. U fabrici u Novom Sadu, u kojoj trenutno radi oko 200 ljudi, a u planu je da do 2026. bude zaposleno 500, sastavljaju se turbopunjači visoke efikasnosti za putna i komercijalna vozila, kao i druge visokokvalitetne komponente za autoindustriju.

Proizvodni kapacitet ove fabrike iznosi oko dva miliona turbopunjača godišnje.

Kako bi ispunio standarde kvaliteta proizvodnje i u novosadskoj fabrici, nemački investitor je za oko 70 angažovanih radnika pre početka rada fabrike organizovao stručnu obuku za obavljanje poslova u toj kompaniji, koju su radnici iz Srbije završili u BMTS-ovim fabričkim pogonima u Austriji i Nemačkoj.

Celokupan kompleks fabrike se prostire na 25.000 kvadratnih metara, a osim proizvodnje kompanija ima u planu i razvoj Istraživačkog centra. Fabrika u Novom Sadu opremljena je mašinama visoke preciznosti za obradu i montažu i sva oprema ispunjava posebne zahteve u pogledu tehnologije i zaštite životne sredine.

Podsetimo, za sedam dana, tačnije od ponedeljka 7. marta do ponedeljka 14. marta, prisustvovao je otvaranju ili započinjanju izgradnje čak sedam fabrika i obilasku izgrađene potpuno nove zgrade Instituta Dedinje 2 opremljene najsavremenijom medicinskom opremom.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track