ISTORIČAR O POGROMU: Posledica ponašanja SAD, Velike Britanije i drugih koji su radili na tome da Kosovo dobije nezavisnost
Foto: Nebojša Mandić

momčilo pavlović

ISTORIČAR O POGROMU: Posledica ponašanja SAD, Velike Britanije i drugih koji su radili na tome da Kosovo dobije nezavisnost

Politika -

Pogrom Albanaca nad Srbima i drugim nealbancima, u prisustvu međunarodnih okupacionih snaga preimenovanih u međunarodne bezbednosne snage (Kfor) pod vođstvom NATO, čiji je jedan od zadataka i čuvanje reda i mira na KiM, posledica je ukupne politike zapadnih zemalja prema problemima na KiM od sredine 90-ih godina 20. veka, kaže istoričar Momčilo Pavlović.

- To je posledica naoružavanja i podbunjivanja albanskih separatista, agresije NATO na SRJ, u stvari Srbiju, zarad ostvarivanja nezavisnosti KiM i kažnjavanja Srba, označenih u neobuzdanoj ratnoj propagandi kao jedinih krivaca za razbijanje jugoslovenske države i sukobe koji su nastali iz tog decenijskog procesa. Posebno su optuženi za proterivanje Albanaca s prostora KiM i stvaranje humanitarne katastrofe - navodi za Kurir.

Iako se, kaže, ne može tvrditi da su osvetu Albanaca nad Srbima - posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma juna 1999. i ulaska snaga NATO na prostor KiM - međunarodne snage podstrekivale, izgleda da jesu tolerisale.

- Do jula 2001, prema nekim procenama, nestalo je oko 1.000 Srba i drugih nealbanaca na KiM. Na svako pronalaženje grobnice gde su Srbi ubijeni i sahranjeni, britanski kontingent je, po pravilu, pronalazio masovnu grobnicu u kojoj su sahranjeni Albanci, uz obaveznu konstataciju da se u njoj nalaze tela žena i dece i da je potrebno kazniti odgovorne za zločine nad Albancima. Ukazivanja i indicije da postoje logori za Srbe odlučno su demantovani. Danas vidimo da su ne samo postojali logori i zatvori za Srbe u vreme dok su snage zadužene za mir na KiM govorile da je stanje mirno nego da se ispod tog zastrašujućeg muka odvijala i trgovina ljudskim organima - podseća.

Kad se slože i sumiraju događaji posle 1999, kaže Pavlović, nije teško uočiti da su od početka predstavnici međunarodnih institucija, posebno SAD, Velika Britanija i druge zemlje, radili na tome da Kosovo dobije nezavisnost, samo se čekao pogodan čas.

I. Ž.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track