VUČIĆ POSLE SASTANKA SA MMF: Razmatraju se dodatne mere fiskalne i trgovinske politike zbog rasta cena
Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Srbija stekla reputaciju fiskalno stabilne države

VUČIĆ POSLE SASTANKA SA MMF: Razmatraju se dodatne mere fiskalne i trgovinske politike zbog rasta cena

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, na sastanku sa Misijom MMF-a u Beogradu, da se razmatraju dodatne mere fiskalne i trgovinske politike u cilju ublažavanja rasta cena i držanja inflatorne stope pod kontrolom.

Predstavnici MMF-a su pozdravili činjenicu da je Srbija ispunila sve reformske ciljeve koji su bili ugovoreni, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Vučić se sastao sa predstavnicima delegacije MMF-a koju predvodi šef Misije Jan Kejs Martejn, sa kojima je razgovarao o aktuelnim makroekonomskim očekivanjima i kretanjima u regionalnom i međunarodnom okruženju, kao i o rezultatima druge revizije tekućeg savetodavnog aranžmana Srbije sa MMF-om.

Predsednik je istakao da glavni cilj naše zemlje ostaje očuvanje makroekonomske stabilnosti, budući da je Srbija dugogodišnjom odgovornom monetarnom i fiskalnom politikom stekla reputaciju fiskalno stabilne države.

- Srbija će nastojati da održava stopu javnog duga ispod 60 odsto BDP-a kako bi se nastavila tendencija ekonomskog rasta uprkos aktuelnim kretanjima - naglasio je predsednik Vučić i dodao da će se dodatni napori uložiti kako bi Srbija ispunila predviđene projekcije stope rasta.

U tom smislu, jedan od glavnih ciljeva Srbije ostaje ulaganje u velike infrastrukturne projekte i intenziviranje rada na privlačenju direktnih stranih investicija, navedeno je u saopštenju.

Predsednik je zahvalio predstavnicima MMF-a i šefu Misije Martejnu na stručnoj i savetodavnoj podršci na koju Srbija i dalje računa, a koja je u našoj zemlji od posebnog značaja imajući u vidu nastojanja države da unapredi opštu investicionu klimu, kao i da očuva poverenje među investitorima.

Govoreći o rezultatima sprovođenja dogovorenog ekonomskog programa koji je MMF podržao savetodavnim, nefinansijskim Instrumentom za koordinaciju politike, predstavnici MMF-a su pozdravili činjenicu da je Srbija ispunila sve reformske ciljeve koji su bili ugovoreni.

Ocenili su da u Srbiji postoji dobar sistem upravljanja u kriznim situacijama, što će, kako je navedeno, svakako uključiti u svoje projekcije za Srbiju i u kontekstu krize uzrokovane aktuelnim kretanjima.

- Srbija je, nakon krize izazvane pandemijom KOVID-19, spremno dočekala i aktuelne izazove i u smislu očuvanja kursa dinara bez većih oscilacija, uz velike devizne rezerve o kojima je država odgovorno vodila računa tokom prethodnih godina - istakao je predsednik Vučić.

Dodao je da se razmatraju dodatne mere fiskalne i trgovinske politike u cilju ublažavanja rasta cena i držanja inflatorne stope pod kontrolom.

Predstavnici MMF-a su posebno pozdravili posvećnost Srbije reformama u javnim preduzećima, ulaganjima u infrastrukturu, životnu sredinu i kapitalne projekte, što će dugoročno doprineti stabilnom finansijskom rastu u narednom periodu.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track