PROTEST MEŠTANA ŠTRPCA ZBOG HAPŠENJA Jevtić: Stavljaju nam žute trake
Foto: Kosovo online

obratio i gradonačelnik Dalibor Jevtić

PROTEST MEŠTANA ŠTRPCA ZBOG HAPŠENJA Jevtić: Stavljaju nam žute trake

Politika -

Više od hiljadu građana okupilo se danas na protestu ispred zgrade Opštine Štrpce da izrazi nezadovoljstvo zbog hapšenja, pretresa kuća i blokiranja rada Privremenog organa koji su pre dva dana sproveli pripadnici specijalne jedinice Rosu u okviru policijske akcije pod nazivom "Brezovica".

Okupljeni su nosili transparente sa natpisom "Evropo zašto ćutiš?", "Naše vam institucuje ne damo", "Štrpce vam ne damo", "Ne okrećite glavu", "Vučiću čuvaj Srbe".

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić koji je tom prilikom poručio da pomenuta policijska akcija ne predstavlja borbe protiv korupcije već je reč o političkoj akciji.

"Za mene je u pitanju čista politika i politička poruka jednog takvog procesa. Upadom u prostorije Privremenog organa Opštine Štrpce i nalogom da radnici više ne treba da dolaze na posao, poslata je jasna poruka šta se zapravo čini i šta se dešava. Kada nekom kažete u 21. veku da ne može da dolazi na posao, to znači da ne može da živi više ovde, druga nam poruka ne treba. To ne znači da ćemo mi ćutati i zato ovaj današnji skup i vaše prisustvo predstavljaju jasnu poruku da nećemo da ćutimo i da ćemo se suprostaviti svim demokratskim sredstvima jednom takvom procesu", kazao je Jevtić.

On je naglasio da moraju da prestanu da vrše represiju nad narodom u Štrpcu.

"Da prestanu da nam zatvaraju institucije, jer su te institucije za naš život. Ako danas budemo ćutali, nakon upada u Privremeni organ, onda će sledeći biti naši domovi zdravlja , škole... Borićemo se protiv toga. Kao predsednik opštine ali i kao građanin, na svaki mogući način činiću sve za svakog građanina Štrpca", poručio je Jevtić.

Jevtić je istako da niko više ne može da vrši hapšenja samo na osnovu "rekla kazala".

"Dosta je bilo, nećemo da ćutimo. Da li smo mi to obeleženi zato što smo Srbi? Da li treba nama da postave žute trake kao što su Jevrejima u Drugom svetskom ratu? Pa da se tako razlikujemo od drugih i da znaju o kome se zapravo radi", navodi Jevtić.

Napominje da su 16. marta održali sastanak i doneli zajedničku Deklaraciju koja glasi:

"1. Najoštrije osuđujemo upad specijalnih policijskih snaga u porodične kuće i instituciju Privremenog organa Opštine Štrpce pod navodnim izgovorom borbe protiv korupcije i kriminala. Današnju akciju kao i prethodne dve, na Badnji dan 6. januara 2022. godine i 21. decembra 2021. godine, vidimo kao politički proces koji za cilj ima gašenje srpskih insititucija i svaku institucionalnu i političku vezu sa državom Srbijom sa krajnjim i trajnim ciljem progona preostalog srpskog stanovništva u opštini Štrpce.

2. Zahvaljujemo se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i direktoru Кancelarije za КiM Petru Petkoviću na svoj pomoći i podršci. Razumemo sve okolnosti i pristiske kroz koje i naši zvaničnici u Beogradu prolaze i čvrsto smo uvereni da uvek i u svakoj prilici možemo da računamo na podršku naše države Srbije koja će učiniti sve da zaštiti naše legitimne interese. Poručujemo da ćemo se zajedničkim snagama boriti za pravdu, opstanak i život na ovim prostorima.

3. Od predstavnika međunarodne zajednice zahtevamo da u svom kapacitetu prisustva na prostoru Кosova hitno reaguju i stanu na put institucionalnoj represiji nad institucijama i Srbima u opštini Štrpce.

4. Prepoznajući jasnu nameru vlasti u Prištini koje sprovode institucionalno nasilje nad Srbima u Štrpcu poručujemo im da nas neće pokolebati i da ćemo se boriti na demokratski način protiv svog nasilja koje se vrši nad našim sugrađanima. Naše pravo na život i opstanak na ovim prostorima branićemo našim jedinstvom i upornošću. Ni Badnji dan, kao ni ovaj današnji pred obeležavanje godišnjice Progroma nad Srbima, nije slučajno odabran za akcije Policije i upad u srpske kuće i institucije.

5. Onim Srbima koji učestvuju u ovom političkom i institucionalnom nasilju protiv svojih sugrađana i institucija poručujemo da se dozovu pameti i prestanu da zbog svojih ličnih kratkoročnih interesa čine dugoročnu štetu srpskom narodu u Štrpcu! Istorija će im svakako suditi za svako njihovo nedelo i laž uperenu protiv svojih sunarodnika!".

Jevtić je poručio da će Opšina Štrpce, kao i svi institucijalni predstavnici, biti uz porodice uhapšenih i uz sve građane.

Huanita Račićević, čiji je suprug uhapšen 21. decembra, govorila je na današem skupu i ime dece, porodica, majki, očeva, braće čiju su članovi porodica uhašeni.

"Dani su nam sve gori i gori, noći sve teže i teže, a sudbina Sirnićke župe je sve neizvesnija. Svi dobro znamo šta se desilo 21. decembra, svirepo, na najnehumaniji način i pod pretnjom, na očigled uže porodice i dece, odvedeni su naša braća, muževi, prevareni provode već tri meseca u pritvoru", podsetila je Huanita.

Ona je istakla da su sva ljudska prva na slobodu narušena, pravo na slobodu, pravo govora i pravo na zagrljaj svojih najmilijih.

Tokom poslednje akcije policije uhapšeno je dvoje meštana, a zatvorena je i zgrada Privremenog organa Opštine Štrpce, koju čuva kosovska policija.

Pre dva dana, uoči 18. godišnjice martovskog pogroma, 15 pripadnika ROSU, pretresili su kuće i blokirali rad opštine, a prethodna policijska akcija sprovedena je na Badnji dan, baš uoči obeležavanja Božića.

(Kurir.rs/Kosovo online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track