KAKO ZADRŽATI MLADE U SRBIJI? Dr Marija Zdravković i prof. Dejan Ilić: Naša zemlja je danas NAPREDNIJA NEGO IKAD!
Foto: Printscreen/Kurir TV

plan

KAKO ZADRŽATI MLADE U SRBIJI? Dr Marija Zdravković i prof. Dejan Ilić: Naša zemlja je danas NAPREDNIJA NEGO IKAD!

Politika -

Intelektualci i ugledne javne ličnosti podržali su listu Srpske napredne stranke "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve". Među njima su dr Marija Zdravković, direktorka KBC "Bežanijska kosa" i naučnik prof. Dejan Ilić, u svetu poznat kao "otac mikrobaterije i smart kartice" koji ima između 600 i 700 patenata.

- I dalje postoje osobe koje imaju težak oblik kovida 19, ali i oni koji imaju druge bolesti, a zaraženi su kovidom 19. Mi smo primetili da jedan deo osoba ima produženi kovid i da postoje one koji imaju postkovid sindrom, koji je veoma ozbiljan i zahteva posebno nadgledanje. Imali smo petoro pacijenata sa embolijom pluća, što je ranije bilo nezamislivo, to su postkovid simtomi- kaže dr Marija Zdravković.

usijanje
foto: Kurir televizija

Profesor Ilić je istakao da se u Srbiju uvek rado vraćao.

- Kada sam čuo za kovid došao sam na ideju da se izdvojim od drugih, i otišao sam da očevo i dedino imanje i počeo sam da podižem šljivar. To mi je spasilo život. Do januara ove godine ništa mi nije bilo, i onda dobijem simptome kovida koji su veoma lagani. Meni je taj boravak produžio život.

- Uvek sam rado radio iza neke zavese, nije bilo potrebno da baš svi znaju. Sa Aleksandrom Vučićem sam otvorio nekoliko firmi koje smo doveli u Srbiju. Ne sećam se tačno kada sam upoznao Vučića, a jedan slučajan poziv premijerke Ane Brnabić, ona me je pitala i ja nisam mnogo razmišljao i rekao sam da prihvatam da budem na listi - kaže profesor Ilić.

usijanje
foto: Kurir televizija

Dr Zdravković je istakla da je 23 godine u zdravstvu i da je bila student generacije na našem univerzitetu.

- Tada mi je nedostajala mogućnost edukacije, znanje, veština i mogućnost sa čime da radite. Morate da imate i adekvatne aparate i mašine. Pre 11 godina bila sam na životnoj prekretnici da odem iz Srbije, jer nisam videla perspektivu razvijanja zdravstva u Srbiji. Odbila sam kada sam videla predsednika Srbije, koji je sa toliko žara i želje hteo da postavi ovu zemlju na noge. Da bi zdravstvo bilo dobro i jako, mora ekonomija da bude stabilna. Mi nismo više zemlja koja smo nekada bili. Svi smo mi videli kakav je bio odgovor na pandemiju kovida u Srbiji, a kakav je bio u okolnim zemljama - kaže dr Zdravković, koja dodaje da je Srbija obezbedila najmodernije lekove za korona virus.

usijanje
foto: Kurir televizija

Profesor Ilić je istakao da Srbija nekada i sada ne može da se poredi.

- Gde god da danas krenete vidite da je nešto novo izgrađeno, ima toliko novih privatnika. Tržište u Srbiji još nije struktuirano, ovo je pravi trenutak da se počne privatni biznis. To je ono što je sada nama potrebno, ne samo kao zemlji, već i mladima da grade svoj sistem i budućnost svoje dece - kaže profesor Ilić.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track