00:32

Obeležava se 23. godišnjica NATO agresije nad Srbijom

poginulo oko 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca

NIZ MANIFESTACIJA POVODOM 23. GODIŠNJICE OD POČETKA BOMBRADOVANJA: U Kraljevu Dan sećanja na stradale, Vučić na obeležavanju

Politika -

Na današnji dan, pre 23 godine počelo je NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), odnosno Srbije a obeležavanje "Dana sećanje na stradale u NATO agresiji" biće održano u Kraljevu.

Obeležavanju u Kraljevu će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavila je njegova pres služba.

Prethodno će, u Kruševcu, prisustvovati ceremoniji otkrivanja spomenika potpukovniku Veljku Radenoviću i položiti venac na spomenik poginulim borcima 125. motorizovane brigade.

Na brdu Straževica, predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević položiće cveće na spomen-obeležje "Glasnik sa Straževice".

Godišnjica početka napada biće obeležena i nizom manifestacija posvećenih poginulima i polaganjem venaca i cveća na spomenike.

Na današnji dan pre 23 godine počelo je NATO bombardovanje SRJ u kojem je, za 11 nedelja, prema nezvaničnim izvorima poginulo oko 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca. U bombardovanju, koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, zdravstvene ustanove, medijske kuće i vojni objekti.

Akcija NATO-a, koju su vlada SRJ, ali i pravni stručnjaci nazvali ilegalnom agresijom, usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu, vođenih u Rambujeu i Parizu februara i marta 1999.

Bombardovanje SRJ okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, a usledilo je povlačenje vojske i policije iz pokrajine i ulazak međunarodnih vojnih trupa.

Po podacima UNHCR-a, Kosovo je od dolaska mirovnih snaga napustilo 230.000 Srba i Roma, a vratilo se 800.000 izbeglih Albanaca.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja