03:39

BILJANA STOJKOVIĆ U USIJANJU: Koalicima Moramo odgovornom politikom može da smanji siromaštvo

izbori 2022

BILJANA STOJKOVIĆ KANDIDATKINJA ZA PREDSEDNICU SRBIJE U USIJANJU: Koalicija "Moramo" ima iskrene levičarske težnje

Politika -

Među osam kandidata za predsednika Srbije na izborima 3. aprila, poziciju broj 2 zauzima profesorka Biološkog fakulteta dr Biljana Stojković, predstavnica koalicije "Moramo".

Ona je navela da je, kao intelektualcu, njena dužnost da se bavi društvenim pitanjima.

- Ne možete se zvati intelektualcem, ako se ne bavite društvenim pitanjima i ako niste društveno angažovani. Devedesetih sam se borila na ulicama, a sada se borim sa temeljnim vrednostima koje će biti ovde primljene i koje će ovde ostati - kaže Biljana Stojković i dodaje da je, prema njenom mišljenju, kult vođe posebno prisutan u srpskom narodu i da se njena koalicija "Moramo" zalaže da se ta navika ukloni iz društva.

Biljana Stojković
foto: Kurir televizija

Biljana Stojković prednost svoje stranke vidi u tome što niko od njenih predstavnika nije bio član neke stranke.

- Činjenica da mnogi od nas nismo bili u političkim partijama je prednost za našu stranku - istakla je Stojković.

Ona navodi da je jedini važan Ustav i da je ideja njene koalicije da se vrati upravo njemu.

- Profesori ustavnog prava bili su za izlazak na referendum i zaokruživanje ne. Ideja naše koalicije je da se vratimo na temelj našeg Ustava koji je jedini važan - kaže Biljana Stojković.

Koalicija "Moramo" zalaže se i za smanjenje siromaštva u Srbiji, a kako navodi Stojković i za to ima plan.

- To nije teško, jer raspolažete jednom količinom novca. Mi imamo ogroman jaz između bogatih i siromašnih, mi možemo da rasporedimo taj navac ukloliko poreske stope rastu spram bogatsva. Oni koji su bogati moraju da plaćaju veći porez, a siromašniji manji. To nije nešto što nije nepoznato. Skandinavkse zemlje imaju tu praksu - kaže Stojković.

Biljana Stojković
foto: Kurir televizija

Ona je navela da ima savetnike posebno na ekonomskoj strani.

- Ja nisam ekonomista, ali vremenom čitate svašta i naučite mnoge stvari. Proučila sam te sisteme. Imovina ekstremno bogatih treba da se stavi zamrzavanje imovine, da se ona oporezuje i da se da određeno vreme kako bi je oporezivali - kaže Stojkovića, koja dodaje da bi u tom slučaju pravni tim savetnika doneo novi zakon.

Biljana je istakla da se u njenoj koaliciji nalaze svi koji imaju iskrene levičarske težnje u odnosu prema ljudskim praivma.

- Mi smo nova konstrukcija koja se sada udružila i za ovo kratko vreme postali smo odmah po tznačaju. Mi do sada nismo imali pravu iskrenu levicu koja je radila u tim aktivističkim strankama. Svi imamo levičarske težnje u odnosu prema ljudskim pravima. Država mora da postoji da bi štitila građane - kaže Biljana Stojković u "Usijanju".

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

05:26

ČANAK O INVAZIJI RUSIJE NA UKRAJINU: Putin poslao 16.000 Čečena da ubijaju PRAVOSLAVNU BRAĆU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track