RUSKI BIZNISMENI IZNAJMLJUJU POSLOVNI PROSTOR U BEOGRADU: Zbog krize i sankcija traže alternativne zemlje za poslovanje!
Foto: Marina Lopičić

POtražnja

RUSKI BIZNISMENI IZNAJMLJUJU POSLOVNI PROSTOR U BEOGRADU: Zbog krize i sankcija traže alternativne zemlje za poslovanje!

Politika -

Zasad nije reč o velikim korporacijama, već mahom malim biznisima iz Rusije, a traže se veći stanovi za rentu od oko 300 do 400 evra mesečno na period od šest meseci, objašnjavaju stručnjaci

Sukob u Ukrajini i sankcije koje svet uvodi Rusiji naterali su privrednike u tim zemljama da traže druge destinacije za poslovanje. Deo poslodavaca počeo je tako da se seli i u Srbiju, pa je poslednjih nedelja zabeležen rast potražnje poslovnog prostora, mahom u Beogradu, kažu sagovornici Kurira.

Doduše, nije reč o velikim korporacijama, bar zasad, već mahom o malim biznisima koji traže manji poslovni prostor, ukazuju naši sagovornici.

Živo tržište

- Istina je da se traži poslovni prostor, a za sada su u pitanju mahom Rusi koji rade sitne poslove. Oni traže veće stanove, ne klasičan poslovni prostor, i to za rentu od oko 300 do 400 evra mesečno na period od šest meseci. S druge strane, vlasnici se nešto teže odlučuju da im izdaju kuće ili stanove jer uvek žele nekoga ko će se obavezati na duži vremenski period, a ne nekoliko meseci - navodi za Kurir Katarina Lazarević, agent za nekretnine.

stan, stanovi, jeftini stanovi, stanogradnja, izgradnja, država, Katarina Lazarević
foto: Printscreen

Ona ukazuje da ova potražnja za sada nije masovna, kao i da je u pitanju isključivo iznajmljivanje, a ne kupovina.

- Treba napomenuti da nijedna velika kompanija nema mogućnosti da sada prenese kapital, dok oni koji imaju milione idu na druge destinacije, poput Dubaija. No naše tržište je svakako vrlo živo i ova situacija u Ukrajini može na još jedan način da se pozitivno odrazi na građevinski sektor. Naime, mnogo naših ljudi radi u Rusiji i Ukrajini na građevini, a oni će se sada vratiti u Srbiju - konstatovala je Lazarevićeva.

Dobra stvar

Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije, ocenjuje za Kurir da je dolazak ruskih privrednika u Srbiju svakako dobra stvar.

Nebojša Atanacković
foto: Beta/Milan Obradović

- Oni jednostavno iznalaze nova rešenja za poslovanje kako bi izbegli sankcije koje Rusija sada ima. U tom smislu veliki napori biće usmereni pre svega ka Aziji i Južnoj Americi, ali će se isto tako odraziti i na one zemlje koje imaju neutralan položaj, kao što je Srbija u ovom momentu. Pojavljivanje privrednika iz Rusije povoljno je po nas svakako, a srećom imamo i znatnu ponudu takvih poslovnih prostora koji su njima potrebni. Ali jasno je zašto se mahom odlučuju za stanove ili kuće - kako bi rešili dve stvari istovremeno, to jest imali prostor za posao, ali i za stanovanje - kaže Atanacković.

Potresi na tržištu rada Izbeglice menjaju odnos snaga

Nebojša Atanacković ukazuje da će situacija u Ukrajini i Rusiji napraviti i svojevrsnu pometnju na tržištu rada.

- Menjaće se odnosi na tržištima rada zbog velikog broja izbeglica koje pristižu u evropske zemlje i traže zaposlenje. Za sada su u pitanju mahom žene, ali će za njima stizati i muškarci, i svakako će biti znatno veća ponuda radnika - konstatovao je on.

Ivana Žigić/ Foto/Source:Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja