OD PONOĆI SE ĆUTI: Gde izborna tišina traje samo 1 dan, a gde čak SEDAM! Vukadinović: U današnje vreme interneta, nema smisla

pssst

OD PONOĆI SE ĆUTI: Gde izborna tišina traje samo 1 dan, a gde čak SEDAM! Vukadinović: U današnje vreme interneta, nema smisla

Politika -

Dvodnevna izborna tišina u Srbiji počinje u noći između četvrtka i petka i traje sve do zatvaranja biračkih mesta u nedelju, do 20 časova.

Za to vreme učesnici izbora ne smeju da organizuju nikakve političke događaje niti šalju poruke biračima. Istovremeno, ni mediji ne smeju da objavljuju predizbornu propagandu.

S druge strane, pojedine zemlje imaju znatno kraći period izborne tišine ili pak duži, dok je neki uopšte i ne praktikuju.

glasanje, izbori
foto: Profimedia / Mihai Barbu

Tako predizborna tišina u Hrvatskoj i Rusiji traje 24 sata, a u Slovačkoj čitavih sedam dana. Po jedan dan izborna tišina traje u Bosni i Hercegovini i Bugarskoj, dok Rumunija i Crna Gora imaju dva dana izborne tišine.

Mađarska, Italija i Severna Makedonija imaju izbornu tišinu samo tokom izbornog dana, dok ona uopšte ne postoji u Velikoj Britaniji, Belgiji, Holandiji i Švajcarskoj.

No, urednik Nove političke misli, Đorđe Vukadinović za Kurir ocenjuje da ona nema smisla u vreme današnjih društvenih mreža, interneta itd.

Đorđe Vukadinović, Lični stav
foto: Stefan Jokić

- Ako je nekada i bilo razloga za i protiv izborne tišine, sada su oni samo protiv jer nije realno niti smisleno u situaciji kada je barem polovina kampanja preko društvenih mreža, za koje ne važe ta pravila - konstatovao je on.

I. Ž./ Foto/Source:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track