OVO SU OPCIJE ZA BUDUĆU VLADAJUĆU VEĆINU: Analitičari: SNS odlučuje o novoj vladi, najizvesniji nastavak saradnje sa SPS i SVM
Foto: Stefan Stojanović

POLITIKA

OVO SU OPCIJE ZA BUDUĆU VLADAJUĆU VEĆINU: Analitičari: SNS odlučuje o novoj vladi, najizvesniji nastavak saradnje sa SPS i SVM

Politika -

Predsednik Vučić je najavio razgovore sa svima, a matematički su moguće još tri kombinacije za vladajuću većinu u kojima bi naprednjaci, sa 121 poslanikom, svakako bili stožer, ocena je analitičara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, čija je lista na parlamentarnim izborima osvojila 42,9 odsto glasova, najavio je da će razgovarati sa svim političkim faktorima o formiranju nove vlade. Stručnjaci pak ukazuju da je najizvesnija koalicija sa socijalistima, sa nešto izmenjenim rasporedom moći.

Naime, Vučić je ukazao da će SNS voditi računa da, kada budu formirali vladu, to ne rade s onima koji su na neki način, kako je rekao, zloupotrebili izbore.

Verovatnoća

Izbori, Glasanje, Glasačko Mesto, glasačke kutije, Srbija bira, Srbija bira 2022
foto: EPA Marko Đoković

- Srbija će morati da se opredeli kako će ići u budućnost. Nemam sumnje da ćemo razgovarati sa svim političkim faktorima, čak i sa onima za koje je delovalo da su najudaljeniji od nas - najavio je predsednik.

Poznavaoci prilika nemaju sumnje da je najizvesnija kombinacija za većinu u republičkom parlamentu SNS, SPS i SVM.

- To je svakako prva opcija - vlada kontinuiteta SPS-SNS s promenjenim rasporedom moći u okviru kabineta. Produžetak saradnje po sličnim državnim prioritetima - ostanak spoljnopolitičkog balansa Istok-Zapad - kaže za Kurir politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

Usijanje, Dejan Vuk Stanković
foto: Kurir Televizija

Ukazuje i da je visok stepen verovatnoće da se dogodi upravo ovakva saradnja jer su, napominje, SPS i SNS dugo partneri u vlasti i postoji faktor Beograda, gde je SNS potreban SPS za produžetak vladavine.

Državni značaj

Druga opcija je SNS lista plus manjine, no analitičari ne daju velike šanse za tu mogućnost.

- Malo je verovatno jer manjine ne žele politički da presuđuju u stvarima od državnog značaja većinskoj naciji bez preke potrebe. SNS bi strukturno zavisio od Mađarske ili Turske ili pak političkih predstavnika albanske manjine. Ovo je svakako samo teorijski moguće - konstatovao je Stanković za naš list.

Treća opcija su SNS i neka od desnih stranaka, čime se pak smanjuje spoljnopolitički manevar u odnosu na Zapad.

- Sve desne stranke su evroskeptične i proruske. Nije ni SPS evroentuzijastičan, ali DSS, Dveri, Zavetnici i POKS su za veći stepen distance spram EU. Zato je ova koalicija malo verovatna, imajući u vidu orijentaciju Aleksandra Vučića koja je zasnovana na balansu između Istoka i Zapada - objašnjava Stanković.

Otpisana varijanta

Izbori, Glasanje, Glasačko Mesto, glasačke kutije, Srbija bira, Srbija bira 2022
foto: EPA Andrej Cukic

Kao matematički moguća opcija je i ona SNS sa koalicijom okupljenom oko SSP i koalicije Moramo, ali je u realnosti to unapred otpisana varijanta.

- Mora se pomenuti da bi, brojno gledano, to mogla biti koalicija za parlament, ali od nje, jasno, nema ništa - jasan je Stanković. Ističe da su druge kombinatorike, mimo SNS, jednostavno nezamislive, te da se nema smisla time ni baviti.

Matematički moguće kombinacije za parlament

1. SNS - SPS - SVM NAJIZVESNIJE 159 mandata

2. SNS - SVM - Muftijin amanet - Zajedno za Vojvodinu - SDA Sandžaka - Koalicija Albanaca VRLO MOGUĆE 134 mandata

3. SNS - Dveri - Zavetnici - POKS SKORO NEMOGUĆE 156 mandata

4. SNS - Ujedinjeni za pobedu Srbije - Koalicija Moramo PRAKTIČNO NEMOGUĆE 170 mandata

Mandati: Broj osvojenih mandata

  • Koalicija oko SNS - 121 mandat
  • Koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije - 37 mandata
  • Koalicija oko SPS - 32 mandata
  • Koalicija NADA - 15 mandata
  • Koalicija Moramo - 12 mandata
  • Patriotski blok - 10 mandata
  • Zavetnici - 10 mandata
  • SVM - 6 mandata
  • Muftijin amanet - 3 mandata
  • Zajedno za Vojvodinu - 2 mandata
  • SDA Sandžaka - 1 mandat
  • Koalicija Albanaca - 1 mandat

* Izvor: Cesid/Ipsos na obrađenom uzorku od 94,9 odsto

Ko bi se odazvao Vučićevom pozivu na razgovor

Milica Stamenkovski, liderka pokreta Zavetnici

- Odazvaćemo se Vučićevom pozivu na razgovor jer smo državotvorna i odgovorna stranka koja, bez obzira na političke razlike, smatra da o pitanjima koja su od državnog i nacionalnog interesa treba da razgovara i sa onima s kojima ne učestvuje u vlasti i nema saradnju. Ako tema bude bila učešće u vladi, naš stav je jasan, ostaćemo opozicija i bićemo glasni u institucijama građana Srbije.

Ivica Dačić, lider SPS

- Naravno da ćemo se odazvati Vučićevom pozivu. Mi smo imali veoma uspešnu saradnju već deset godina. I spremni smo da razgovaramo o nastavku saradnje.

Boško Obradović, lider Dveri

- Da sačekamo prvo konačne rezultate izbora, pa tek tada možemo pričati o formiranju buduće vlasti. Za nas nisu važne funkcije, već ostvarenje našeg političkog programa koji bi konačno porodicu, domaću privredu i poljoprivredu postavio na prvo mesto u društvu i državi. Samo o tome smo zainteresovani da razgovaramo sa svima.

Radomir Lazović iz koalicije Moramo

- Apsolutno nikakvu saradnju nećemo imati sa SNS i SPS i njihovim satelitima, a Vučiću poručujemo da znamo da je pokrao izbore i da će u nama imati najjaču opoziciju. A ja pozivam opoziciju za razgovore o vlasti u Beogradu.

Ovo su kombinacije za prestonicu

Tri mogućnosti za Beograd

Kako za Kurir ocenjuje Dejan Vuk Stanković, tri su opcije za sastav gradske vlasti u Beogradu. Najizglednija je, kaže, SPS-SNS koalicija, posebno, kako ukazuje, ako se dogovore u republici.

- To je prosto kontinuitet vlasti - konstatuje.

Iako je, ističe, jako teško zamisliva, moguća je i koalicija Ujedinjeni za Srbiju, Moramo, SPS, NADA i Dveri, ali sa njima više nema evropskog puta.

- Zamislivo je, ali je reč o izvrnutoj fikciji nalik okruglom kvadratu ili letećem konju - kaže Stanković.

Zaključuje i da SNS može, teorijski, sa jednom desnom partijom u Beogradu.

- Ali u tom slučaju mora to da ponovi i u republici jer socijalisti pucaju na paket - grad i republika - jasan je Stanković.

Moguće koalicije u Beogradu

1. SNS-SPS 56 mandata

2. Ujedinjeni za Srbiju - Moramo - SPS - NADA - Dveri 58 mandata

3. SNS-NADA-Zavetnici 59 mandata

Rezultati u Beogradu

  • SNS - 48 mandata
  • Lista koju je vodio Vladeta Janković - 26 mandata
  • Lista Moramo - 13 mandata
  • SPS - 8 mandata
  • NADA - 7 mandata
  • Zavetnici - 4 mandata
  • Dveri - 4 mandata

Ivana Žigić/ Foto/Source:Stefan Stojanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja